Оливие Маркет: Задълженията към „Мини Марица-изток” ще бъдат изплатени наведнъж

16:31, 22 мар 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Осигуряването на финансов ресурс за покриване на задълженията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към ЕЙ И ЕС ще изиграе ролята на така нужната финансова инжекция за изпълнение на инвестиционната програма на „Мини Марица-изток”, защото задълженията към мините ще бъдат изплатени наведнъж, веднага щом НЕК  ни се издължи изцяло”, съобщи днес  Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България по време на Годишната енергийна конференция „Либерализацията на енергийния пазар и новите тенденции в сектора“. Дружеството дължи близо 120 млн. лв. на мините за потребени въглища.

„Дългосрочният договор за изкупуване на енергия е напълно съвместим с либерализацията на енергийния пазар. Очакваме Световната банка да предложи подходящ механизъм за преминаване от настоящия договор към излизане на ЕЙ И ЕС на енергийната борса”, допълни той. Като важен момент при трансформацията на енергийния пазар Маркет посочи нуждата от защитата на потребителите и разработването, и прилагането на програма за преодоляване на енергийната бедност в България.  

Най-големите инвеститори в енергийния сектор на България – Българската фотоволтаична асоциация, Българска ветроенергийна асоциация, Асоциация Хидроенергия, EVN България, ЕЙ И ЕС България, Енерго Про, КонтурГлобал и ЧЕЗ България създадоха днес сдружение, което да представлява интересите на производителите и разпространителите на енергия.

Новата организация, наречена Национална енергийна камара, ще работи за внедряване, развитие и утвърждаване на добрите бизнес практики и политики за разработване и осъществяване на енергийни проекти при ясни, обективни и прозрачни критерии; модернизация на българския електроенергиен сектор и въвеждане на нови технологии и смарт-системи; устойчиво развитие на либерализиран електроенергиен пазар при ясни, прозрачни и предвидими правила; създаване на устойчива среда за диалог и сътрудничество между работодателите и публичните институции в национален и световен мащаб. Дружествата, обединени в камарата са един от най-големите работодатели в сферата на енергетиката.

Ръководството на камарата ще се осъществява от Общото събрание и Управителния съвет. За първи председатели на Националната енергийна камара бяха избрани Робърт Дик, председател на Управителния съвет на EVN България и Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България.

Според Маркет целта на създаването на новата камара е да се подпомогне диалога за реформите в енергийния сектор.

„Най-добрият отговор пред предизвикателствата в енергийния сектор са експертните решения и прозрачността. Това ще бъде и приносът на Националната енергийна камара: споделянето на знания, опит и професионални решения“, заяви Робърт Дик.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама