Показват християнската история на България във филмова поредица

16:49, 22 мар 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Християнската история, вярата, културата и духовността на България ще бъдат представени във филмова поредица. Проектът се нарича „Достойно ест“ по името на християнския химн във възхвала на Света Богородица. Той ще се реализира с подкрепата на Светия Синод.

Три филма от по 40 минути ще пресъздадат случилото се в в българските свещени места през последните две хилядолетия. Те са озаглавени „За раждането“, „За силата“, „За вярата“. Първият филм ще обхване периода от разпространението на християнството до основаването на българската църква през 870 г. Той ще покаже, че българските земи са входната врата на християнството в Европа. Вторият филм ще представи периодите на най-голям разцвет през Средновековието. Той ще завърши с пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир. Третата част от поредицата ще бъде за Османския период и Възраждането до времето на Българската екзархия.

Тайната на християнството по нашите земи и вдъхновяващите образи на предците ни ще излязат наяве чрез съвременни технологии със специални ефекти, многоканален звук, 4К камери, 3D карти и възстановки, мащабни въздушни и подводни снимки. Поредицата ще бъде преведена на английски, френски, немски, испански и руски езици.

Продуцент на „Достойно ест“ е Виктор Димчев, а сценаристи са Стефка Калева и зам.-деканът на Богословския факултет към Софийския университет доц. Павел Павлов. Режисьор и оператор е Нено Маринов, оператори са и Росен Ненов, Добрин Кашавелов, Десислава Николова, а Емануила Живкова е режисьор по монтажа. Музиката за филмите е възложена на композитора Георги Стрезов, който ще съчетае църковни песнопения, автентичните български инструменти и съвременните технологии.

Социална мисия на „Достойно ест“ е изписването образа на Христос Пантократор под купола на втората по големина софийска църква – Света Мъченица Параскева. Ще бъдат създадени и отделни кратки филми за всяка една от българските епархии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама