Калчо Белов за поисканата му оставка: Лоши хора няма, има неразбрани. Доброто ще победи

17:06, 22 мар 16 / Спорт 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Лоши хора няма, има неразбрани. Доброто ще победи“. Това каза пред Topnovini.bg председателят на спортната комисия в Общинския съвет в Бургас Калчо Белов като кратък коментар относно поисканата му оставка от спортни клубове в града. Днес те внесоха петиция в Община Бургас с искане да се измени приетата Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове, която според тях ощетява индивидуалните спортове за сметка на колективните.

Белов заяви, че номинацията му за председател на Комисията е издигната първо от политическа партия и след това е негово лично решение. Така че по същия начин може да освободи поста. Той обаче не вижда защо да го прави.

„Аз не се чувствам виновен в абсолютно нищо. Наредбата е стъпила върху документите на държавата, върху Закона за младежта и спорта, върху спортната стратегия на България до 2020 г., върху абсолютно всичко. Така че няма нещо, заради което да се чувствам виновен или гузен“, каза той.

Белов даде пример как миналата година, когато Бургас бе Европейски град на спорта, финансирането е било пак 70:30. Това е била философия на стария Общински съвет и на Община Бургас. Тази година София е Европейска столица на спорта. Преди по-малко от месец местният парламент там е взел решение да бъдат субсидирани спортните клубове със същото съотношение 70:30. Така е разпределено и финансирането и в други по-малки градове, някъде даже е по-голямо. Но то не е защото някой просто иска да бъде такова. Просто разходите в частта си за детско-юношеския спорт са огромни.  

Относно определението на вносителите на петицията, че приетата Наредба е „нормативен Франкенщайн“, Белов отговори, че това могат да го кажат само хора, които не са чели старата наредба. Там понятието „колективен спорт“ въобще е отсъствало, т.е. според нея те въобще не са съществували. Новата наредба във финансовата си част не променя абсолютно нищо спрямо предна година. Разликата е, че ще има вътрешно разместване на пластовете за финансиране.

Калчо Белов смята, че всяко едно последващо действие върху така приетата наредба ще доведе до изключително тежко финансово състояние на клубовете. Това от своя страна ще доведе до хаоса, който някои хора очаквали. Той обаче не коментира кои точно са тези хора и какво целят с това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама