Роми точат европейските социални служби с деца под наем

17:14, 22 мар 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Деца под наем“ е последният хит в ромската престъпност, която страните от Източна Европа изнасят за чужбина. Тя е част от измамите, с които се източват западноевропейските социални служби. Децата се отдават срещу заплащане на семейства в Белгия, Холандия, Великобритания, които ползват определени социални помощи – жилища, парични средства и други придобивки, в период, когато им предстои проверка за установяване на потребностите. След като проверката мине успешно и семейството докаже, че има три деца и трябва да разполага с три стаи за тях и съответната издръжка, наетите ромчета се връщат при родителите си.

Това разказа Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията днес по време на конференция за организираната престъпност, която се проведе във Висшето училище по мениджмънт във Варна по инициатива на фондация „Франческа и Джовани Фалконе“. Най-активни в т.нар. социални измами са ромите от Румъния. Засега няма данни колко предприемчиви нашенци са навлезли в тази престъпна ниша, призна Безлов, но припомни, че и телефонните измами, които все още заливат България, са дошли у нас по румънски почин.

Пред около 90 участници в конференцията – ученици, студенти, представители на неправителствени организации, Безлов представи типологията на организираната престъпност у нас, проследи метаморфозите й в годините на прехода и посочи тенденциите в развитието й.

„Съвременният криминален предприемач обикновено има и бял бизнес – легални хотели, автокъщи или друга дейност. Паралелно обаче той печели от експорт на проститутки, данъчни измами, разпространение на наркотици, неплащане на акцизи. Затова противодействието на организираната престъпност е толкова трудно“, обясни Безлов.

По негови данни ако легалната икономика в България вкарва в брутния вътрешен продукт 75 млрд. лв., сивата икономика изкарва между 19 и 23 млрд., а криминалната, контролирана от организираната престъпност, печели около 3,5 млрд. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама