Терор в сърцето на Европа, какво знаем до момента

17:44, 22 мар 16 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири месеца след атентатите, окървавили френската столица Париж, историята се повтори в сърцето на Европа - Брюксел.

Около 8 тази сутрин при координирани атаки на ключови места в белгийската столица избухнаха три бомби – две на националното летище „Завентем“ и една на метростанция „Малекбек“.

Равносметката до момента: общо 34 жертви и над 187 пострадали, като някои от тях са в критично състояние.

Съветът за национална сигурност на Белгия обяви за цялата страна най-високото ниво за терористична опасност - 4.

Тази сутрин белгийската столица беше буквално парализирана – спрени бяха метрото, градския транспорт и полетите. Мобилните оператори бяха претоварени, а връзка можеше да се осъществи само чрез интернет.

Очаква се градския транспорт да тръгне отново в 15 часа местно време при засилено полийцеско присъствие. Централната гара ще остане затворена. Полетите от и към летище "Завентем" са спрени. Евакуирана е цялата аерогара, през която минава огромен европейски въздушен трафик.

В момента из града се движат многобройни линейки, полицейски и пожарни коли с включени сирени, уточняват местни медии.

Германската полиция обяви, че е засилила проверките на границите с Белгия, Франция, Холандия и Люксембург, както и мерките за сигурност по летищата. Дания, Швеция и Финландия също са засилили мерките за сигурност по аеропортовете си.

Часове след кървавите терористични актове „Ислямска държава“ пое отговорност за атаките.

Същевременно привърженици на Даеш възхваляваха и изразиха радостта си за белгийските атентати в социалните мрежи.

Властите в Белгия задържаха двама души за нападенията, но тяхната самоличност не е ясна към момента. По-рано руското КГБ обяви, че основни заподозрени са двамата братя Алексей и Иван Довбаш и техен съучастник Марад Юнусов. За тях се знае, че са влезли в страната през февруари.

Това, което тревожи всички е, че атаките се случват броени дни след задържането на единствения оцелял от атентатите в Париж Салах Абдеслам и въпросът дали случващото се е отмъщение за залавянето му.

Редица политически лидери, сред които президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов, президентът на Русия Владимир Путин, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, френският президент Франсоа Оланд, Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и други изразиха съпричастност с роднините на загиналите и с Белгия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама