Държавата отпуска 10 млн. лв. за млечния сектор

07:11, 23 мар 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е уверила животновъдите, че държавата ще отдели 10 млн. лева за сектор „мляко”.

Това съобщи за Topnovini.bg председателя на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Бисер Чилингиров.

Животновъдите участваха в срещата, организирана от министъра на земеделието и храните Десислава Танева във Велико Търново.

Тези средства са за овце, крави, биволи и кози, като ресурса ще бъде получаван от Държавен фонд „Земеделие”, поясни Чилингиров и допълни, че общо 26 млн. лева ще бъдат отделени за земеделие

Председателя на Националната овцевъдна асоциация заяви, че животновъдите трябва да се възползват от тези субсидии.

Чилингиров отбеляза важността на сдружаването на фермерите.

„Това разединение не се връзва с сплотена Европа. Трябва да бъдем задружни”, каза той и обясни, че като членове на НОА фермерите могат по-добре да защитават интересите си.

Да не забравяме, че Европа дава пари на такива сдружения, допълни млекопроизводителят и обясни, че сдружението ще помогне на животновъдите да направят мандра, да си продадат продукцията, да си направят машинна зала и през цялата година да доят овце и да имат агнета.

Той уточни, че само така фермерите могат да бъдат адекватни и след 2020 година, когато няма да има субсидии.

Бисер Чилингиров заяви, че е провел и разговор с млекопреработватели, като са постигнали съгласие за изкупна цена на мляко, която да бъде 1,50 лв./л при качествена суровина.Той направи уточнение, че тя ще важи за членовета на НОА, а за другите производители се предвижда да бъде не по-малко от 1,20 лв. за литър

Трябва постепенно да достигнем цената в Гърция, където се плаща по 1 евро на литър, заяви Бисер Чилингиров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама