Във Варна вали средно в 105 дни годишно

07:53, 23 мар 16 / Любопитно 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В района на Варна се отчитат валежи средно в 105 дни през годината. В около 30% от случаите те са с количества до 1 мм, в други 30% - от 1 до 5 мм. Случаите на 24-часови валежи между 25 и 50  мм са 2 до 4 пъти на година. Опасните с над 75 мм са рядкост.

Това съобщи директорът на варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Иван Иванов. С дъжд, който продължава от снощи, посрещат днешния си професионален празник метеоролозите и хидролозите във Варна. Тази година той е под мотото „Все по-сухо, по-топло и по-дъждовно. Да спасим бъдещето си!“

Във филиала работят общо 239 души – учени, специалисти и наблюдатели, а наблюдателната им мрежа от метеорологични и хидроложки станции включва 267 пункта, разположени на територията на 8 области в Източна България. Всекидневните им прогнози за времето и морето и предупрежданията за опасни явления се ползват от стотици потребители  по суша и море.

Както в световен мащаб, така и данните от измерванията за района на Варна показват тенденция към повишаване на средногодишната температура, посочи Иван Иванов. От последните 23 години само началните 5 са по-хладни. Всички след 1998 г.  са с все по-рекордни повишения на температурите, които засягат предимно зимния, пролетния и отчасти летния сезон. Характерът на есента се е запазил.

Големи колебания търпят и валежите през последните десетилетия. Не са  рядко случаите съседни години да се различават с двойно по-големи количества от климатичната норма. Средната сума на валежите обаче не бележи тенденция за намаляване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама