Тютюнджиите от Пиринско излизат на протест срещу компрометираната изкупна кампания

08:40, 23 мар 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюнопроизводителите от района на Гоце Делчев излизат на пореден протест днес. Протестът ще започне в 11.30 часа и ще се проведе в сатовчанското село Вълкосел. Той ще е насочен срещу компрометираната изкупна кампания.

Земеделските производители са категорични, че фирмите не изпълняват клаузите от подписаните миналата година договори. Според кмета на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов в Неврокопско над 150 тона от произведената продукция са останали неизкупени. В цялата страна количеството на залежаващия тютюн е над 300 тона. 

По думите му, производителите на тютюн в общината са паникьосани, защото досега почти не се е създавала такава ситуациа - в края на март да има неизкупен такъв. 

"Надеждата ни е "Булгартабак", който ще изкупи наддоговорирания тютюн. Притесняват ни атаките срещу него", заяви Мименов и допълни, че това ще рефлектира пряко над нас. Той съобщи още че тази година фирмите-изкупвачи са увеличили квотите с 20%.

Както Topnovini.bg писа, само в Кочан и Рибново има между 80 и 100 тона непродаден тютюн. Хората масово се отказват от културата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама