ФБР и нюйоркската полиция ще помагат на Белгия в разследването на атаките, Брюксел остава под тревога

09:11, 23 мар 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенти на Федералното бюро за разследването на САЩ (ФБР) и полицията на Ню Йорк ще се включат в разследването на терористичните атаки в Брюксел.

Делегации и на двете организации ще отидат в Белгия, защото сред жертвите от вчерашните атентати има американци, съобщи ръководителят на отдела на нюйоркската полиция за борба с тероризма Джон Милър, съобщи АФП.

"Тъй като има американци сред жертвите и е имало американци при атентатите в Белгия, това ще бъде разследване на ФБР заедно с антитерористичните сили на Ню Йорк", каза Милър и уточни, че делегацията ще замине в близките часове за Брюксел.

"Поддържаме постоянен контакт с партньорите ни отвъд Атлантика", посочи още той.

Засега държавният департамент на САЩ отказа да съобщи данни за американците, пострадали в атентатите.

Европа е особено уязвима

Анализатори, цитирани от „Ню Йорк Таймс“, смятат, че Европа е особено уязвима, заради големия приток на недокументирани мигранти от Близкия изток, безпрепятственото придвижване на континента, включително на европейски граждани, пътували до Сирия, за да воюват на страната на "Ислямска държава" и проблеми със споделянето на данни от разузнаването.

Споед Вашингтон има данни че "терористични групи продължават да планират краткосрочни атаки в Европа срещу спортни събития, ресторанти и в обществения транспорт".

И Париж разследва атентатите

Още във вторник парижката прокуратура започна следствие за кървавите атентати, в които бяха ранени и французи. Работи се и по установяване на евентуални връзки между различни следствия, водени във Франция и Белгия.

Брюксел остава под най-висока степен на тревога

Нивото на терористична заплаха в Белгия, което вчера бе вдигнато до най-високата, четвърта степен, остава за цялата страна, съобщи късно във вторник премиерът Шарл Мишел.

Този път правителството реши да не изолира тотално живота в Брюксел, за разлика от ноемврийските атаки в Париж.

 „Искаме възможно най-бързо да се върнем към нормалния ритъм на живот. Миналата сутрин свободата в Брюксел бе ранена в сърцето. Както беше ранена преди няколко месеца в Париж. Това е обща битка без граници. Решени сме да се справим с това трагично изпитание“, каза Мишел след заседание на кризисния щаб.

От сряда линиите на метрото тръгват частично, националните и международни влакове също подновяват графика си. Остава затворено летището в „Завентем“, където има много разрушения от експлозиите на терминала на заминаващите, а полицейски следователи все още снемат улики. Всички полети се пренасочват към летищата Шарелора, Лиеж и Остенд. Дадена е свобода на районните кметове да решават за провеждането на публични събития, но много от тях не са отменени. Училища и детски градини работят, макар и с повишена охрана и по-сериозни изисквания към родителите. Националният орган за оценка на риска, отново ще анализира мерките за безопасност и може да препоръча нови днес.

Минута мълчание в памет на загиналите

От сряда в Белгия е обявен тридневен траур. По обед ще има минута мълчание в памет на загиналите.

Солидарност

От вторник вечерта прочути паметници и забележителности в Европа и по света бяха осветени с цветовете на националното знаме на Белгия в знак на солидарност с белгийския народ. Сред обагрените в черно, жълто и червено сгради бяха Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, фонтанът Треви в Рим. Антената на кулата на Световния търговски център в Ню Йорк погрешна светна в цветовете на френското знаме, преди грешката да бъде забелязана и поправена. Американският президент Барак Обама нареди всички американски знамена да бъдат свалени наполовина до събота в памет на жертвите на атентатите в Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама