ВАС отмени поредно разпореждане за автомобилния достъп в Салтанат

09:15, 23 мар 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд отмени поредно разпореждане на варненските магистрати, свързано с достъпа на автомобили в местността Салтанат. С определение №3186 от 21 март тази година съдебен състав с председател Светлана Йонкова отхвърля искането на "Мимоза 2" ЕООД, Сдружение "Събрание за защита на демокрацията и "БМ Градина 15" ООД за преустановяване действията на служителите от звено "Общинска полиция ", с които се ограничава свободното придвижване на граждани с лични и служебни моторни превозни средства до обекти в тази част на Морската градина.

С определението се отменя разпореждането от 22 февруари  по административно дело №471/2016 г. на Варненския административен съд, подписано от съдия Евелина Попова.  С него се нареждаше общинските полицаи безусловно да прекратят действията си по ограничаване на свободното придвижване на граждани с автомобили. В същия ден кметът на Варна Иван Портних го е обжалвал.

Преминаването и паркирането на МПС в населените места е регламентирано със Закона за движение по пътищата. Този закон се прилага и за местността Салтанат, независимо от статута й съгласно действащите устройствени планове и фактическото ползване на територията и обектите в нея, смята и ВАС. Според висшите магистрати обаче предмет на спора не е  преценката за законосъобразност на действията на общинската полиция, извършени въз основа на закона, а правото им да контролират достъпа на основание ЗДП и Наредбата за обществения ред, приета от Общинския съвет във Варна.

Като е приел, че са налице фактически действия по смисъла на чл. 250, ал.1 на АПК и е постановил безусловното им прекратяване, Варненският административен съд е постановил разпореждането си при допуснато нарушение на материалния закон, смятат висшите административни съдии. Определението им е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама