Либералната демокрация за първи път има риск да загуби, предупреди Георги Лозанов

09:55, 23 мар 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ислямският фундаментализъм днес е обявил студено-топла война на препатилата либерална демокрация и тя за пръв път има риск да загуби, да не се съхрани като се откаже от либерализма си, от демокрацията си, или от двете заедно”. Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook председателят на Съвета за електронни медии в оставка доц. Георги Лозанов.

“Двадесети век се оказа дълъг, започна от 1917-а и още продължава. Либералната демокрация е атакувана от три тоталитарни идеологии – комунизмът, националсоциализмът и ислямският фундаментализъм. С националсоциализма тя водеше „топла” война, която спечели и се съхрани (засега с най-много жертви), незивисимо че заблудени социални групи виждаха в Хитлер бъдещето си. С комунизма либералната демокрация водеше Студена война, спечели и се съхрани (жертвите са сравними), макар че не малко наивни западни интелектуалци (след Втората световна война) бяха готови да го приемат”, припомня той.

По думите му, спасението на либералната демокрация е “в услужливата памет за тоталитаризмите, с които вече се е справила през двадесети век, за десанта в Нормандия и за икономическото изтощение на СССР”.

“Още един агресор пред вратите ни, със сигурност не последният”, заключва доц. Лозанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама