Д-р Баева: Никой родител не е длъжен да дава дарения за охрана

10:42, 23 мар 16 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 20 % от училищата в Добрич събират дарения за охрана, съобщи заместник-кметът д-р Емилия Баева. Тя проведе среща с директорите на училища в града, на която един от обсъжданите проблеми е била охраната на училищата.

През миналата година е проведен одит в основните и средни училища, който е дал заключения за някои дребни нарушения. Освен това, има и писмо на омбудсмана Мая  Манолова във връзка със сигнали от родители.

„Това, което мога да кажа е, че всички забележки в одитния доклад са отстранени. Те се състоят в това, че в някои от училищата договорът с охранителната фирма е сключен от училищното настоятелство, а всъщност директорите имат задължение да стопанисват предоставения им от общината имот, т.е. договорите трябва да бъдат между охранителната фирма или наетите за охрана с директора”, обясни д-р Баева.

Тези пропуски или неразбирания са отстранени и навсякъде договорите са с директорите, посочи тя. В по-голямата част от учебните заведения охраната се осигурява със собствени средства на училищата от техния бюджет.

„Ще настояваме по някакъв начин да се уеднакви охраната в училищата, така че тя да гарантира сигурността на учениците”, каза д-р Баева.

Относно събираните дарения за охрана, зам.-кметът обясни, че, по закон, там, където има регистрирана неправителствена организация – училищно настоятелство, то има право да събира дарения.

„Въпросът е как ги събира. Това не са вноски, такси или друго. Това са доброволни дарения. Никой от родителите не е задължен да ги дава. Това че част от родителите се притесняват и аз съм имала такива сигнали, че ще бъде оказван натиск или неблагоприятно отношение към техните ученици не е вярно. Ако ние трябва да се борим за гражданско общество, не трябва да допускаме мисълта, че може към нашето дете някой да се отнася недобронамерено. При нашите проверки до такива случаи не сме стигали”, каза д-р Баева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама