Пропадна въвеждането на 6-месечна винетка

10:52, 23 мар 16 / Политика 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание не прие въвеждането на 6-месечна винетка с промените в Законa за пътищата, предложени от депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Изменението бе отхвърлено на първо четене с гласовете на 155 депутати, от които 64 „за“, 36 „против“ и 55 „въздържал се“.

Те мотивират предложението си с обстоятелството, че редица шофьори използват автомобилите си сезонно или през есенно-зимния сезон не пътуват извън населеното място, в което живеят. Те са принудени да закупуват годишни винетки, като така плащат за услуга, която не ползват близо половин година, а цената на четири месечни винетки надхвърля стойността на една годишна.

Мотоциклетистите също поискаха шестмесечен стикер, като готвят и протести заради това.

Делян Добрев от ГЕРБ постави въпроса за необходимостта от въвеждането, като поиска да чуе социологически данни, които да обосноват нуждата от въвеждането на мярката. Според него трябва да бъде изготвено маркетингово проучване, което да покаже дали гражданите ще купуват 6-месечни винетки. „Предлага ни се да приемем промени в Закона за пътищата, а няма предварителен анализ дали има нужда от 6-месечни винетки“, каза той.

Мартин Димитров предложи Агенция „Пътна инфраструктура“ да изготви проучването. „И аз мога да го направя, но сигурно ще се усъмните в достовереността му“, обясни той.

Независимият депутат Велизар Енчев посочи, че винетните стикери са на ненормално високaта цена – почти 2 пъти по-висока от средната в ЕС.

„Трябва да се приеме тази идея и тези, които гласуват против, нека обяснят на своите избиратели, че те са добре финансово. Преди години се крадяха чистачки, сега се чупят стъклата на автомобилите, за да се открадне толкова непосилния за данъкоплатнците стикер“, допълни Енчев.

Според Георги Свиленски от БСП предложението на Славов и Димитров е разумно и ще го подкрепят. Той посъветва да не се харчат пари за социологически проучвания, защото в България главният социолог на държавата е премиерът Бойко Борисов, към когото трябва да се допитат. „Ако той не е сългласен с предложението ви, то няма да мине“, убеден е социалистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама