ВКП иска да съдят в родината му поляка, приземил самолет на летище Бургас

11:12, 23 мар 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховната касационна прокуратура е отправила молба до съдебните власти на Република Полша за трансфер на наказателното производство срещу полския гражданин Войчех Маевски.

Припомняме, че на 19 ноември миналата година Маевски застраши сигурността на „Еърбъс А 230“,осъществяващ полет от Варшава до Хургада, Египет, като съобщи на стюарда невярната информация, че на борда на самолета има бомба. Тази лъжа доведе до принудително приземяване и евакуация на екипажа и пътниците на летище Бургас.

Войчех Маевски е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Бургас за престъпление по чл. 341 а  ал.2 б. „Б“ от НК,  наложена му е  забрана за напускане пределите на страната ни и е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Молбата на ВКП за трансфер на наказателното производство е мотивирана от обстоятелството, че извършителят на престъплението е на 67 години и се нуждае от медицински грижи, които най-адекватно могат да му бъдат оказани от лекуващия лекар в родината му. Разпитаните 12 свидетели са полски граждани и живеят постоянно в Република Полша. Личното явяване на Войчех Маевски пред съда и събирането на доказателства с негово участие, включително възможни очни ставки със свидетелите, ще допринесе до по-бързо и успешно приключване на делото, ако се разглежда от компетентните власти на Полша.  В случай че лицето бъде осъдено, е целесъобразно и присъдата му да бъде изпълнена в Република Полша.

Чрез Министерство на правосъдието на полските съдебни власти са изпратени заверени материали от цялото досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Бургас.

Разследването на Окръжна прокуратура – Бургас до момента е установила, че самолетът, с който се осъществявал полета, бил със 161 пътници на борда и 7-членен екипаж. След началото на полета Маевски извадил от ръчния си багаж едната от закупените по-рано бутилки водка, отворил я и заедно със стоящия до него пътник изпили около 300-350 гр. Около час и половина след началото на полета Маевски запитал стюарда дали е сигурен, че ще пристигнат в Хургада. Стюардът се изненадал и го запитал защо говори така, на което Маевски отговорил с репликата „Имам бомба!“, което повторил. По това време самолетът летял на височина 10 670 метра и бил близо до българската граница.

За твърденията на Маевски бил уведомен капитана на самолета, който  се свързал с дежурен служител на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“-София, съобщил, че на борда има буйстващ пътник и бомбена заплаха и поискал разрешение да кацне на близкото летище Бургас поради наличие на аварийна ситуация. Задействана била оперативна процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство на борда на въздухоплавателно средство. 

В 05,48 часа на 19 ноември самолетът Airbus A320-200 бил принудително приземен на бургаското летище, като екипажът и пътниците били евакуирани. Маевски бил задържан със заповед на полицейски орган за срок от 24 часа. Полякът е обискиран, като у него не са открити забранени за притежание предмети.

В периода 10,20 ч. – 10,40 ч. същия ден е извършена проверка за взривни устройства на въздухоплавателното средство, която такива не са установени. Впоследствие е извършена повторна проверка на самолета, на ръчния и чекирания багаж на пътниците, като бомба не е открита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама