Парламентът закрива държавната компания, проектираща магистралите у нас

11:36, 23 мар 16 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие на първо промените в Закона за пътищата, които предвиждат закриването на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) към Министерството на регионалното развитие.

Измененията са по предложение на ГЕРБ, като бяха подкрепени с гласовете на 151 депутати – 120 „за“, 28 "против" и 3 „въздържал се“.

Закриването на пътната агенция идва два дни, след като премиерът Бойко Борисов заяви в интервю по „Нова телевизия“, че заради спрените обществени поръчки ще бъде закрита една агенция и вероятно ще има наказани служители.

Тогава премиерът обяви, че повод за закриването ѝ става прекратената поръчка за изграждане на новите отсечки от магистрала "Хемус" и допълни, че я е прекратил заради "витаещи съмнения" че фирмите, които са спечелили обществените поръчки, са свързвани с депутата Делян Пеевски и бизнесмена Веселин Златев.

Депутатите от ГЕРБ мотивират предложението си за закриването на агенцията с анализ на Световната банка, според който инфраструктурите агенции трябва да се обединят, за да се намали "фрагментацията на управление".

Дейностите, които компанията е осъществявала досега, ще се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Всички активи, пасиви, архивът и другите права и задължения на НКСИП също ще преминат към агенцията. В срок до месец влизането в сила на закона цялата документация по започнатите процедури за "Хемус", "Струма" и "Черно море" трябва да бъде предадена на експертите в АПИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама