„Работилничка на изкуствата“ с майстор Цвети Терзиева стартира в Разград

12:22, 23 мар 16 25 638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Работилничка на изкуствата“ с майстор Цвети Терзиева стартира в Разград. Първата от поредицата от работилнички ще се проведе на 26 март от 10 часа на ул.„Априлско въстание“, №56. Тя ще бъде за направа на великденски яйца и зайци с т.нар. суха техника при плъстенето на вълна, наречена още и Иглонабиване.

Желаещите да участват в работилничката е необходимо да си носят вълна - оцветена в различни цветове по желание, дунапренена гъба за подложка, специална игла за филц и стиропорени яйца, зайчета, и най-вече много положително настроение, обясни Цвети Терзиева.

Тя припомни, че вълната е естествен материал, който се поддава на различна обработка. Чрез много стария занаят дошъл до нас през вековете – плъстене, вълната може да се пресова. Древният начин на плъстене, запазил се и до днес, е свързан с намокряне на вълната за предпочитане с топла вода и търкане, валяне, удряне (тепане).Техниката се казва мокро плъстене, обясни майсторката от Разград.

Тя уточни, че сухата техника при плъстене на вълна се нарича иглонабиване. При нея вълната не се намокря, а заплъстяването става чрез многократни възвратно-постъпателни движения на иглата или иглите, които преплитат нишките на вълната и създават една единна структура. По думите на Терзиева иглонабиването е подходящо при създаването на малки, най-вече обемни форми, където е необходимо внимание към детайла и скулптуриране.

Майстор Цвети Терзиева заяви, че „Работилничка за изкуствата“ ще се провежда в края на всеки месец, като темите ще бъдат различни. В инициативата може да се включи всеки, като записването става на тел. 0895 359 445.

Изработените изделия по време на работилничките ще бъдат изложени, а заинтересованите ще бъдат свързани с техния автор.

Според  Цвети основната цел, която тя си поставя с организирането на „Работилничка на изкуствата“  е да развие и съхрани българската духовна ценност в областта на изкуството, културата, образованието и социалните дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама