Търсят пари за паметник на Тодор Александров в Пловдив

13:20, 23 мар 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дарителска сметка за събиране на средства за изграждане на паметник на Тодор Александров в Пловдив ще бъде открита в близките дни, съобщиха представители на инициативния комитет. Монументът ще бъде разположен в район "Южен", близо до улицата, която носи името на македонския революционер.

"За мен това е един човек, който трябва да намери място в българската история. Съвпадение е, че аз съм кмет на район "Южен. Аз съм човек, който обича сроковете, ще се опитам да реализираме идеята в срок до една година", заяви един от инициаторите на кампанията Борислав Инчев, който е и лидер на ВМРО под тепетата.

"Любопитно ми е инициативата за набирането на средства. Почти всички паметници в града са изградени с държавни и общински средства или еднолично дарение. Единствено паметникът на Гюро Михайлов е вдигнат след подобна кампания, но парите са събирани 20 години", каза друг от представителите на инициативния комитет Евгени Тодоров.

По предварителни разчети изграждането на бюст-паметникът ще струва около 10 хиляди лева. Борислав Инчев ще се включи в кампанията със 100 лева.Ще се използва съществуващ проекта на изграден подобен бюст на Тодор Александров. "Знаем, че при конкурс съществуват възможност творците да не се разберат и целим да избегнем скандали", допълни Инчев.

Директорът на Исторически музей-Пловдив Стефан Шивачев отхвърли твърдения, че Тодор Александров е противоречива личност. "Той е един от символите на национално-освободителното движение на българите в Македония", уточни Шивачев.

Ще бъдат отпечатани и листовки с кратка биографична справка, за да се популяризира делото на Тодор Александров сред младите хора. Предложението за изграждане на паметника ще бъде входирано в Пловдивския общински съвет, който трябва да даде разрешение за поставянето му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама