Селскостопанската гимназия в Шумен става общинска

13:28, 23 мар 16 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен от държавна ще стане общинска. За да стане преструктурирането факт, на предстоящото си заседание следващата седмица местният парламент трябва да даде предварителното си съгласие.

Промяната се налага поради решението на Министерството на земеделието да предостави всички училища, които са под негова юрисдикция, на общините по места.

„Като проявления на процеса на децентрализация на управлението на системата на образованието е поетапното преминаване на по-голяма част от държавните училища на финансиране чрез общинските бюджети и предоставянето на правомощия на общините, каквито понастоящем те нямат. Финансовата децентрализация на държавните училища ще даде по-големи възможности на общините да координират цялостната организация и създават условия за реализиране на дейностите в образователното заведение, съобразени със специфичните социално-икономически характеристики на региона”, пише в докладна до Общинския съвет кметът Любомир Христов.

През учебната 2015/2016 г. в Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен се обучават в дневна, вечерна и самостоятелна форма общо 271 ученици, разпределени в 10 паралелки.

Гимназията разполага с богата материална база, включително и с общежитие, в което през учебната настоящата учебна година са настанените 96 ученици, жители на Шуменска, Варненска, Силистренска и Разградска области, които се обучават както в селскостопанската гимназия, така и в други училища от града.

Местният парламент трябва да даде предварително съгласие за промяна на статута на гимназията и обявяването на училището за общинско, преминаването му на общинско финансиране и прехвърляне на собствеността му на кметството.

След като това се случи кметът на община Шумен трябва да изготви финансово-икономическа обосновка и да депозира искане чрез областния управител за решение на Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост на имотите на училището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама