Френският премиер поиска засилен контрол по външните граници на ЕС

13:31, 23 мар 16 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Франция Манюел Валс обяви, че за успешната борба срещу тероризма е необходимо „спешно“ затягане на контрола по външните граници на ЕС.

„Необходимо е спешно затягане на външните граници на ЕС, Франция ще представи такива предложения в следващите няколко месеца. Нужно е да се направи така, че никой да не може да влиза с фалшиви документи, защото знаем, че терористи от „Ислямска държава” укриват голямо количество паспорти в Сирия”, изтъкна той в интервю пред френско радио. Валс подчерта необходимостта от по-голяма бдителност за спирането на хора с фалшиви паспорти.

По думите му наказанията трябва да бъдат още по-тежки.

Френският премиер отново призова за приемане на европейска система за следене имената на пътниците, използващи въздушния транспорт, тъй като има объркване при използването на лични данни и директно обвини белгийските власти, че са си "затворили очите" за екстремизма на своя територия.

Борбата с тероризма в Европа ще бъде дълга, предупреди Валс. „Ние още дълго време ще живеем с тази заплаха“, каза той. Интересен факт е, че само ден преди терористичните нападения в Брюксел френският премиер обяви, че нивото на терористична опасност „в момента дори е по-високо, отколкото преди атентатите от 13 ноември в Париж“.

„Положението се усложнява от това, че ние имаме работа не само с външен, но и с вътрешен враг“, посочи Валс.

Той припомни, че към днешна дата над 600 френски граждани се сражават на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. „Всички тези лица представляват сериозна опасност за националната сигурност, ако се завърнат във Франция“, каза Валс и добави, че към момента са задържани 228 души, завърнали се от Сирия или Ирак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама