Евгени Танчев е българската номинация за генерален адвокат в Съда на ЕС

14:16, 23 мар 16 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Евгени Танчев е българската номинация за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Днес кандидатурата му е била предложена от правосъдния министър Екатерина Захариева и министъра на външните работи Даниел Митов, съобщава "Правен свят".

Кандидатурата на проф. Танчев е съобразена с изискванията, които се поставят пред кандидатите за заемането на тази длъжност, съобразно разпоредбата на чл. 253, ал. 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), а именно: генералните адвокати се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност, уточняват от пресслужбата на правосъдното ведомство.

По силата на чл. 253, ал. 2 от ДФЕС, на всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС. Мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати изтече на 6 октомври 2015 г.

От 07.10.2015 г. следваше да бъдат назначени генерални адвокати, предложени от правителствата на България, Чешката република, Дания, Германия, Испания и Обединеното кралство.

У нас обаче две процедури се провалиха. През 2015 г. Министерството на правосъдието на два пъти проведе конкурс за избор на генерален адвокат. Първият, на който се явиха 10 души, приключи в края на март м.г., без нито един от кандидатите да получи одобрението на конкурсната комисия. На втория конкурс, започнал през юни, се явиха 12 души, на финала комисията избра Атанас Семов. Той обаче не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите, излъчени на държавите членки. Така тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов предложи на МС да оттегли кандидатурата на Семов като същевременно бе взето решение министърът, след консултации, да предложи нов кандидат.

Днес от МП отново напомнят, че в хода на тези две неуспешни процедури по избор на кандидат за генерален адвокат се откроили многобройни слабости и несъвършенства на действащата към момента уредба, поради което тя бе отменена.

Кандидатурата на проф. Танчев се предлага от двамата министри въз основа на Договора за функциониране на Европейския съюз - чл. 253 ал.1 и ал.2.

Кой е проф. Евгени Танчев

Евгени Танчев е професор по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в Нов Български Университет и в Университета за национално и световно стопанство. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1975 г. Бил е заместник-декан на Юридическия факултет от 1985 - 1989 г., негов декан от 1989 - 1991 г. и ръководител на катедрата по конституционно право в него от 2000 – 2003 г. и от 2013 г. досега. Бил е ръководител на катедрата "Jean Monnet" в Нов български университет от 2002 – 2005 г. През периода 1991-1993 г. е бил гост-професор в Католическия университет на САЩ – юридически факултет "Колумб", Вашингтон и в юридическия факултет на Университета във Вирджиния в Шарлотсвил. Специализирал е в Европейския университет – Флоренция, Свободния университет – Брюксел, Юнивърсити колидж – Лондон, университета "Louvain La Neuf" – Белгия, университета "Loeven"- Белгия, университета във Фрибург – Швейцария и в Оксфордския университет.

Работил е като старши експерт на Конституционната комисия на Великото народно събрание, приело Конституцията на Република България от 1991 г. Председателствал е Правния съвет към президента на Република България през 2002-2003 г. До 2009 г. е бил съдия в Конституционния съд, а в периода 2009 – 2012 г. негов председател. От 2006 г. досега е член на Венецианската комисия към СЕ за демокрация чрез право, а през периода 2013–2015 г. е неин вицепрезидент. Председател е на Обединения комитет за конституционно правосъдие на Венецианската комисия и член на бюрото на Комисията за демокрация чрез право и на секретариата на Световната конференция за конституционно правосъдие. Член е на Консултативния конституционен съвет към Омбудсмана на Република България.

Проф. Евгени Танчев е носител на редица награди на NATO, на фондация "Earhart", на "American Council ofLearned Societies" и на наградата за Сравнителни политически свободи.

Той е автор на стотици публикации, учебници и книги, свързани с конституционното право, парламентаризма и защита на човешките права.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stevenepimb 05:28, 17 юни 22

Подбробная информация и дезинсекция клопов в квартире . Компания работает по Москве и МО

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама