Казармите на “Пети полк” стават база на ОП “Чистота”

14:43, 23 мар 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от терена и сградите на бившите казарми на “Пети полк” в Шумен да се превърнат в база на Общинско предприятие “Чистота”. Такава докладна е внесъл за разглеждане в местния парламент кметът на града Любомир Христов.

Предвижда се складовете, железобетонни и метални навеси в източния край на имота, след ремонт, да се превърнат в депо за камионите на предприятието. Нужно е на мястото да се изгради канализация, водопровод и да се прекара електричество. Ще бъдат изградени и помещения за част от персонала на предприятието.

По този повод Общината е възложила на бившия зам.-кмет Иван Йонков да изготви подробен Модел на бъдещето предприятие, според който в новото звено трябва да работят 220 души.

На базата на подробни анализи Йонков предлага няколко варианта за започване на дейността на ОП “Чистота”. Според първия ако работата стартира от октомври тази година, ще се обезпечи само сметоизвозването в Шумен, но не и сметосъбирането и зимната поддръжка в града и селата от общината.

“Оптимистичният” вариант е дейността на предприятието да стартира на 1 януари 2017 година, като заработи на пълни обороти и  предлага всички услуги по поддържане на чистотата, зелените площи, градини, паркове и зимно почистване. За реализирането му обаче местната управа трябва да намери 5.134 млн. лв. и да няма обжалване на обществените поръчки.

Най-реалистично, според анализа на Иван Йонков, е Общинското предприятие “Чистота” да заработи с пълния си капацитет в средата на август 2017 година.

Според експерта обаче има и вариант, при който едновременно със създаването на новото общинско предприятие да се удължи договорът и с концесионера.

На базата на изготвения анализ Йонков стига до извода, че до изтичане на договора с концесионера “Титан БКС”, на 23 юли тази година Общината няма да е готова да започне сметосъбирането и сметоизвозването. Нужни са и близо 4 млн. лв., за да заработи общинската “Чистота”.

Сред основните проблеми пред старта на новото предприятие е и липсата на техника. Нужно е да се закупят 28 машини, съдове за смет, ремонтът на сградите на “Пети полк” също ще отнеме време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама