Равнището на безработицата в област Разград през февруари е 16 процента

15:21, 23 мар 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Равнището на безработицата в област Разград през февруари е 16 процента при 16,1 % през предходния месец, съобщиха от Регионалната служба по заетостта. В сравнение с февруари 2015 г. равнището на безработица в региона е значително по-ниско - с 1,8 процентни пункта.

Търсещите работа през отчетния период са 8367,  като броят им намалява втори пореден месец – с осем спрямо края на първия месец на годината.

Най-много са търсещите препитание в община Самуил – 33,3 процента , следват общините Завет – 25,3%, Лозница – 24,7% , Кубрат – 21,3% , Цар Калоян – 20,1%  и  Исперих - 18,8%., Най-ниско е равнището на безработицата в община Разград - 8,4%.

Сред регистрираните в бюрата по труда преобладават хората без специалност – 59%, с работнически професии са 28% от регистрираните безработни, а специалистите са 13%.

Най-трудно намират препитание хората с основно и по-ниско образование, които съставляват 53%, следвани от тези със средно образование - 42%, а безработните висшисти са 5%.

Най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години – 50% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 41%, а младежите до 29 години са 9%.

Постъпилите на работа безработни от област Разград през февруари са 352, като близо 60 на сто от устроените са жени, а младежите до 29 години са 75.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 207 безработни, което надхвърля броя на започналите работа през януари със 78. С посредничеството на бюрата по труда други 65 безработни от областта са наети по програми за заетост през февруари.

Общо обявените през февруари свободни работни места от работодатели на територията на област Разград са 307, което е значително по-малко от местата през януари (с 311). Разликата според трудовите експерти идва от по-големия брой заявки за работна сила по програми за заетост през първия месец на годината.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика нараства с 28 в сравнение с януари и се изразява в заявените общо 227 места в бюрата по труда. Започват да се увеличават местата в сезоннозависимите дейности. Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от държавното управление (86), селското стопанство (63), преработващата промишленост и търговията (по 24), строителството (7), образованието (6) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през февруари са заявени 80 работни места – по-голямата част от тях по схемата „Младежка заетост” на ОПРЧР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама