Българо-румънската земеделска група заседава в Русе

15:28, 23 мар 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 23.03.2016 г., в Русе се състоя заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Своеобразен домакин на срещата беше фирма „Боримес“ ООД Мартен. Заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация Еврорегион „Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“. Информация за срещата съобщават от прес центъра на губернатора.

Заседанието е било открито от заместник областният управител на Област Русе и председател на Съвместната земеделска работната група – Станимир Станчев. Преди обсъждането на точките по дневния ред, той е изразил личната си и институционална съпричастност към невинните жертви на вчерашните атентати в сърцето на Европа – Брюксел. 

Членове и гости на заседанието запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите.

Деница Гаджева, експерт в „Национална служба за съвети в земеделието” – Русе, продължи с кратко представяне на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материали активи“ на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020. Гаджева информира, че индикативната дата за стартиране на приема на заявления за подпомагане по подмярката е ноември 2016 г. Подкрепата се предоставя на територията на цялата страна за новосъздадени и съществуващи предприятия за инвестиции в материални и/или нематериални активи, подобряващи цялостната дейност на предприятията. Тя е запознала аудиторията и с това към закупуването и изграждането на какви на инвестиции ще бъде свързана оказваната по подмярката подкрепа. 

Използвайки настоящата работна група, която Станимир Станчев е определил като своеобразен „втори мост над р. Дунав“, той е отправил апел за оказване на необходимото съдействие от страна на румънските партньори за установяването на контакт между аналогични на клуб „Различни и равни“ към Русенския университет клубове в Гюргево и/или Букурещ. Тази молба е била отправена към заместник областния управител по време на провелата се вчера среща на Клуб „Различни и равни“ към Русенски университет.  

Не на последно място, д-р Андриан Райков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните“ – Русе, е обявил, че коментираното по време на първата среща на работната група в Гюргево сътрудничество между ОДБХ Русе и аналогичната в Гюргево агенция, е въпрос на време да се случи. След акумулирането на писменото потвърждение и упълномощаване на д-р Райков от БАБХ, в допълнително насрочен ден и час, ще бъде подписан Съвместен протокол за сътрудничество между двете аналогични за българска и румънска страна агенции за безопасност на храните в Русе и Гюргево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама