Пчелари излизат на протест срещу отравяне на пчелите и природата

16:17, 23 мар 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пчелари от двете най-големи браншови организации Национално сдружение „Съюз на българските пчелари“ и „Обединен български пчеларски съюз“ излизат на протест в петък от 13 ч. пред сградата на Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ръководствата им на пресконференция в Добрич. Те недоволстват от неадекватната, непоследователна и недалновидна политика на земеделското министерство.

„Пчеларският сектор е оставен на произвола на съдбата, без правилна политика за развитие, без адекватно финансово стимулиране с държавно обезщетяване само за едно или две заразни заболявания, успоредно с които са много други такива. Масовият мор на пчелите не е отразен реално в статистиките за реалния здравен статус. Масовият мор, следствие отравянето на пчелите, е отдавна рецидив, лишен също от статистика и обезщетение, като пчеларска политика, но и стимулира виновниците“, заявиха Янко Янков – председател на Съюза на българските пчелар и Елена Стоилова - член на Управителния съвет на „Обединен български пчеларски съюз“ и председател на общинското пчеларско дружество в Търговище.

Поводът да излязат на протест са двете издадени заповеди от края на януари тази година на изпълнителния директор на БАБХ, за използване от земеделските стопани за третиране семената за пролетна сеитба на царевица и слънчоглед с два неоникотиноидни пестицида за третиране на семена на царевица и слънчоглед, които влияят пагубно на пчелите. Касае се за два препарата, които досега са били забранени временно за три години у нас за земеделските стопани и фирмите, предлагащи семена. Те са "Сийдоприд 600 ФС" и "Крайцер 350 С". „Доказано е, че те са канцерогенни. В Европа са под мораториум и се използват за борба с вредители само в крайни случаи“, обясни Стоилова. Съществуват други по-безвредни препарати за обеззаразяване на семена, категорични са пчеларите.

"Доказан е отрицателния ефект, който тези химикали, наречени с най-общото понятие неоникотиноиди, имат цялостно за здравето на хората и природата. Това са инсектициди, които засягат централната нервна система на насекомите и причиняват смъртта им. Това е едната причина, поради която са забранени в много европейски страни, защото се свързват с т. нар. синдром на празния кошер. Не на последно място, има изследвания, доказващи, че тези химикали се отнасят като канцерогени и замърсяват почвата и водите, а периодът им на разпад е 3 г. и 9 месеца" - заяви Стоилова. Янков добави, че наред с този проблем с мирния протест още пчеларите искат секторът им да бъде приравнен с другите животновъдства и да бъде подпомаган с европейски или национални средства наравно с другите животновъдни стопанства.

Производителите на пчелен мед настояват още да се създаде механизъм за обезщетяване на пчелари, чийто семейства са отровени от земеделски стопани, пръскали срещу вредители по посевите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама