ВКС критикува анонимните доноси в закона на Кунева

16:46, 23 мар 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) не е съгласен с голяма част от антикорупионния закон на вицепремиера Меглена Кунева. „Решението да се разглеждат анонимни сигнали е неприемливо. Такава възможност граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите,“ пише в становище на ВКС за проекта на Кунева. То е подписано от комисия от петима съдии.

„Комбинацията от големи правомощия за орган на изпълнителната власт и приемането на анонимни сигнали в неукрепнала в демократичните практики страна може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата правата на хората, които не са съизмерими с бездруго съмнителния резултат от работата по такива сигнали“, предупреждават съдиите.

Те критикуват и някои от термините в проекта, като „необяснимо богатство“, който според тях „отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм“. Възможността за даване на награди за анонимни сигнали според ВКС не е добра практика, защото „стимулира поведение на доносничество с цел облагодетелстване, което не е целта на закона“.

В закона на Кунева се предлага проверка и деклариране на имуществото на партньорите на проверяваните за корупция с които те нямат брак. Върховните съдии напомнят, че няма нито една нормативно установена презумпция, че съпрузи и съжителстващи трябва да знаят доходите и влоговете на половинката си. От ВКС обръщат внимание и, че проекта не е включено „фактическо съжителство“ на лица от един пол.

До края на тази седмица могат да се подават становища за антикорупционния закон, обобщаваме бележките и очаквам следващата седмица той да бъде гледан на заседанието на Министерския съвет, каза Меглена Кунева след заседанието на правителството. Тя добави, че срокът за обсъждания е бил удължен с десет дена заради големия обществен интерес към темата.

Кунева коментира, че притесненията относно публичността на подаваните декларации, изразени от представителите на „Програма достъп до информация", са намерили своя отговор в преходните и заключителните разпоредби на готвения антикорупционен закон.

Нищо, което сега е публично, не престава да бъде публично, категорична беше тя.

Кунева посочи, че и в момента чиновниците от средните нива на администрацията подават декларации за имущество, но те не се публикуват. Законът обаче предвижда да има опубличаване на декларациите на много по-голям кръг от хора по високите етажи, както и много по-задълбочени проверки от сега действащите

След приемане на закона ще е необходим един месец за създаването на Националното бюро за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, за неща като провеждане на тестове за лоялност на служителите. Докато Бюрото заработи, обаче, проверките ще текат по досега съществуващите правила, посочи Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама