ГЕРБ защити новата наредба за финансиране на спортните клубове в Бургас

17:17, 23 мар 16 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от ГЕРБ в Бургас застават твърдо зад новата Наредба за финансиране на спортните клубове в Бургас, която предизвика напрежение в спортните клубове в града и доведе до искане за оставка на председателя на спортната комисия Калчо Белов. Клубовете, развиващи индивидуални спортове, не са съгласни субсидиите да бъдат 70 на 30 % в полза на колективните.

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Димитър Людиев каза, че промените в новата Наредба са провокирани от няколко наложителни проблема, които водят спорта в грешна посока. На първо място работата в спортните клубове е започнала да се насочва не към детско-юношеските школи, а към любителския спорт. В последните години са регистрирани много клубове, искащи финансиране от Общината, които са на аматьорско ниво.

„Тази наредба не е изготвена ей така, на коляно. Тя е обмисляна и подготвяна повече от година. Обиколили сме много други общини. Видели сме добрите практики, които са приложени в наредбите там. Това е подпомагане на детско-юношеския спорт в града, защото ако ги нямаме тези школи, няма да имаме по-нататък и професионални спортисти“, заяви Димитър Людиев.

Той допълни, че това са средства на данъкоплатците и не може безотчетно да се изразходват общински средства, а това е станало масова практика. Има регистрирани няколко фрапиращи случаи за изразходване на средства, като настаняване в 4-звезден хотели, зареждане на автомобил с различни видове горива и др.

„В момента в Бургас има над 100 клуба, а нито един от тях със сериозни успехи. Затова чрез новата наредба идеята е спортните деятели да започнат да се обединяват, а не да се разделят, както досега. Когато няколко клуба се обединят в един, по този начин ще ползват повече средства, ще работят последователно с деца, с юноши и с мъже и ще има много повече резултати“, коментира Людиев.

От ГЕРБ все пак не отрекоха, че може да има несъвършенства в Наредбата, но тя реално още не е заработила, за да се видят недостатъците. Ако бъдат открити такива с течение на времето, то те могат да бъдат отстранени. Но са категорични, че трябва да мине поне една година, за да се направят промени, ако има допуснати грешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама