Закопчаха ало измамник от група, прибрала 6200 лв.

17:36, 23 мар 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При съвместната полицейска операция служители на ГД “Национална полиция” и областните дирекции в Пловдив и Плевен задържаха криминално проявен мъж от плевенското село Градище. Той е арестуван след опит за телефонна измама на жителка от асеновградското село Леново за 1500 лева.

При процесуалните действия са намерени и иззети множество SIM карти и мобилни телефони, свързани с осъществяваната от него престъпна дейност. Като съучастници, ползвани в ролята на “мулета”, са заподозрени други двама мъже. Допълнително е изяснено, че в периода 4-18 март групата е съпричастна към осъществяването на още един опит и две измами за около 6200 лева на териториите на областите Перник, Кюстендил и Троян. Извършителите са използвали познатата схема с позвъняване на случайно избрани телефонни номера и въвеждане в заблуждение на жертвите, че техен близък изпраща ценна пратка от чужбина, за която предварително трябва да бъде заплатена известна сума. Работата по документиране на случая продължава.

МВР препоръчва да не се дават пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки. По никакъв повод не се дават пари на непознати, независимо от предлога. Съвет на униформените е да не се предоставят лични данни по телефона.

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да се зададат въпроси, отговорите на който не би трябвало да са известни на непознати - например рождена дата, населено място .

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама