Областният управител на Търговище участва в заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район

17:49, 23 мар 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
941 проекта на обща стойност 1, 18 млрд. лева са изпълнени на територията на Североизточен район през миналата година.  Стартиралите  проекти за настоящия програмен период са 54, от които 32 – по ОП „Развитие на човешките ресурси“, 9 – по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и 13 – по ОП „Храни и основно материално подпомагане“. Данните бяха представени по време на редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет в Североизточен район, на което присъства и областният управител на Търговище Светлин Бонев.

То се проведе в Добрич, като с право да гласуват и вземат решения присъстваха 43 членове. Сред тях бяха представители на 12 министерства, областните управители и представители на общините от четирите области на Североизточен район, представители на организациите на работодателите, работниците и служителите на национално равнище, както и представители на Управляващите органи на Оперативните програми, съфинансирани от Европейския съюз (ЕС) и на Централното координационно звено в администрацията на Министерския съвет.

В дневния ред на заседанието беше включен отчет на областните управители на областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, за дейността на ръководените от тях Съвети през миналата година. Актуална тема беше представянето на опита и дейността на Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ, както и новите възможности за финансиране на инфраструктурни проекти на общините до 2020 г. чрез финансовите инструменти Jessica, Фонд на фондовете и др.

Друг акцент беше изпълнението на държавната политика в аграрния сектор, който е един от приоритетните за Североизточен район. Във връзка с тази тема, гости на заседанието с право на съвещателен глас, бяха представители на териториални звена на централната изпълнителна власт, на университети, научни институти, браншови, неправителствени и граждански организации от района, които имат отношение към развитието на селското стопанство. Членовете на двата органа и поканените за участие лица и организации бяха запознати с основните цели и приоритети на Програмата за развитие на селските райони  за периода 2014-2020 г., официално одобрена от Европейската комисия на 26 юни миналата година. Общият бюджет на Програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. С най-голям интерес се ползват мерките за подкрепа на малки стопанства, за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти, както и за инвестиции в неземеделски дейности, включително селски туризъм и бизнес услуги в селските райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама