Не сме нарушили ничии права с учението в центъра на София, отсече Бъчварова

18:28, 23 мар 16 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданите са попаднали на мястото на учението, след като са прескочили загражденията. Това е реална ситуация, не е лабораторна. Това е един повод да видим какви действия трябва да предприемем. Не мисля, че сме нарушили съществено нечии права, но това е антитерористично учение.

Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след съвместното заседание на вътрешната парламентарна комисия с тази за контрол над службите за сигурност. На нея е била обсъдена обстановката в региона, бежанската криза и готовността на институциите за предприемане на необходимите действия.

Коментарът на вътрешния министър е във връзка с появилата се информация, че около 200 души са стояли поне 2 часа снощи под дъжда в градинката на Националния дворец на културата (НДК), като са били задържани от полицаи заради антитерористичното учение.

„На две нива беше обезопасен районът и този, който е попаднал вътре в периметъра, на практика е нарушил правилата и не е трябвало да бъде там”, заяви още тя.

„Информирахме гражданите. Имаше ясни знаци какво се случва в този район. Може би трябваше по-голям периметър да бъде отцепен, но го направихме възможно най-поносим за тях във времето около полунощ. Гражданите трябва да се съобразяват с указанията, които идват от наша страна“, поясни Бъчварова.

Според нея става дума за учение за реагиране при терористична атака на място, на което е възможно да има няколко хиляди души. По думите ѝ мерките и поведението на служителите трябвало да бъдат категорични дори и по-строги, за да гарантират общата сигурност.

По отношение на стрелбата в кв. „Младост” в София тя заяви, че случая се проверява. „Това е доста драстична проява на неподчинение и на неспазване на законите. Там има дълга предистория”, заяви още тя.

Според нея никой не може да бъде спокоен в ситуацията на Стария континент в момента. Заплахата можело да засегне всяка една държава, в това число и България. По думите на Румяна Бъчварова ние сме длъжни да вземе мерки, въпреки че няма конкретни заплахи към нас.

По думите ѝ снощното учение е първото изобщо в България и е необходимо да бъде анализирано, за да видят коя част от съвместните им действия се нуждае от допълнителна работа.

„Детайлизиран е планът до най-малкия детайл – кой за какво отговаря и на когото се подчинява. Вчера са участвали представители на всички ведомства и според нея това е добра възможност да тренират“, поясни вътрешният министър.

Бъчварова обяви, че по време на съвместното заседание на две ресорни парламентарни комисии, заедно с шефовете на спецслужбите, е имало положително отношение за сътрудничество по отношение на промените в различните закони, които се подготвят. „Това са Законът за антитероризма, този за частната охранителна дейност и още две законодателни предложения, с които да можем да актуализираме възможностите за нашата работа”, заяви вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама