Екозащитници се оплакаха, че олигарси ги атакуват с компрометираща кампания

22:30, 23 мар 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опит за атака срещу гражданското общество и защитата на природата като ценност. Това е  компрометиращата кампания, водена в момента срещу редица природозащитни организации и тяхната дейност в определени медии. За това алармират от коалицията "За да остане природа в България".

Според еколозите, атаката през последните месеци се води от олигархичните кръгове, които искат да строят втори кабинков лифт над Банско и да разширяват ски пистите там като тя е насочена именно срещу неправителствените организации, които им пречат и протестират срещу погазването на законите.

"Ние не сме срещу развитието на туризма и бизнеса, а се борим за върховенство на закона, защото по същество битката е срещу олигархията, скрита зад офшорни компании с неясен произход. Всъщност битката е за правова държава и тя не е само наша, а на цялото гражданско общество, защото днес под ударите сме ние, но утре ще бъде някой друг с активна позиция," казаха природозащитниците и призоваха за широка подкрепа на гражданското общество.

От коалицията завиха, че повтарящите се клевети, които се публикуват непроверени в определени медии, се използват вече и от Върховната административна прокуратура. Екоорганизацията посочи, че от съответните медии отказвали да публикуват правото на отговор на засегнатите страни.

Природозащитната коалиция е решена да сезира Европейската комисия, защото Министерство на околната среда и водите не е заело позиция в спор, въпреки че е страна в него. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама