В Русе започва цикъл от лекции в пилотната образователна програма на ВСС и МОН

06:47, 25 мар 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административен съд – Русе и Окръжна прокуратура – Русе поставят съвместно начало на Пилотната образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. 

Цикълът от лекции, който Административният съд ще осъществи до края на втория учебен срок, е насочен към учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, с която съдът си партнира, съобщават още от Административен съд- Русе.

Първата лекция от поредицата предвидени срещи е днес, 25 март, от 11.00 ч. в съдебна зала 3 (ет. 2). Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции; какви са видовете съдебни услуги, предоставяни от административните съдилища; гарантирано ли е правото на достъп до правосъдие за всеки, са само част от темите, които лекторът съдия Вилиана Върбанова ще представи пред учениците.

В предстоящата лекция ще участва и прокурор Радослав Градев от Окръжна прокуратура – Русе, който ще запознае децата с темите: Как да се предпазим да не станем жертва на престъпления; детско правосъдие.

  Гости на събитието ще бъдат Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и директорът на ПГИУ „Елиас Канети“ Румяна Белчева.

Инициативата се реализира с цел превенция и повишаване информираността на учениците за структурата и значението на съдебната система. Основната идея е формиране на правна грамотност и култура сред младите хора и създаване на реална представа за работата на органите на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама