Представят том ІV на "Български музикален театър" в Русе

07:03, 25 мар 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русе днес, 25 март, представят том ІV на „Български музикален театър 1890 - 2010: Опера, балет, оперета, мюзикъл“. Събитието в РБ "Любен Каравелов" започва в 17:00 часа и се организира в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Последният том от започналата през 1995 година проектна поредица на изследователска група „Музикален театър“ към Института за изследване на изкуствата - БАН е концептуализиран като първи опит за обзорно изследване на публикациите за опера, балет, оперета и мюзикъл в специализирания и периодичния печат в България за 120 годишен период.

Акцентът е върху конкретните оценки на внушителен брой автори (не само оперативни критици и музиколози), успели убедително да посочат както творческите постижения в реализираните на българска сцена оперни, балетни, оперетни и мюзикълни постановки, така и проблемите на българския музикален театър като цяло, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

По- подробно и чрез авторски текстове се анализират някои представителни за жанра заглавия – 49 оперни, 45 балетни, 35 оперетни и 26 мюзикълни, чиито постановки са допринесли за професионалното израстване на трупите и формирането на цялостния облик на музикално-сценичния репертоар в България.

С идеята да се съхранят сведенията за написаните през периода 1890 – 2010 рецензии, статии, отзиви и критични материали, съоб­щения, юбилейни сборници и краеведски издания, предлаганото изследване цели да осветли процеса в развитието, утвърж­да­ването и обществения резонанс за музикално­-сценичните жан­рове в България в хронологичните рамки на три века.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама