Разградчанинът Фидоси Керчев и проф. Жени Захариева – солисти на концерт в зала „Филхармония”

07:14, 25 мар 16 / Култура 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Държавен симфоничен оркестър – Шумен ще изнесе тази вечер концерт по случай 50 години творческа дейност на проф. Жени Захариева. Концертът е с участието на самата проф. Захариева и нейния ученик – младия разградчанин Фидоси Керчев, съобщиха организаторите.

Под диригентството на Станислав Ушев проф. Захариева ще изпълни „Концерт за пиано и оркестър №2“ на Брамс, а Фидоси Керчев – „Концерт за пиано и оркестър №3“ на Бетовен.

Концертът е с начален час 18.00 ч. и ще се проведе в зала „Филхармония”. Билети се продават на касите на Разградска филхармония, Общински културен център и читалище „Развитие 1869“.

Пианистката проф. Жени Захариева развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка. Работила е съвместно със знаменити диригенти, участвала е в редица фестивали, удостоена е с много награди. Тя е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос-Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компакдиск на този инструмент.

Фидоси Керчев е роден през 1998 г. в Разград. Свири на пиано от 7-годишна възраст в Детската музикална школа „Илия Бърнев”, от 2012 г. е ученик в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София при Любов Шишева.

Сред най-значимите му постижения е участието в Шести Международен конкурс "Й.С. Бах" в Япония, където печели Първа награда (2012г.). Същата година участва в Девети Международен конкурс "Алберт Русел" – София и завоюва Първа награда. На Международния конкурс "Музиката и Земята" получава Специална награда за Руска музика през 2011г., а през следващата - Специална награда за артистично изпълнение. Негово високо отличие през 2014 г. е ”Diplome Superior”, а през 2015 г. - "Diplome de Virtuosite" от известната La Scolla Cantorum - Париж, където продължава обучението си за „Diplome de Concert”.

Изнасял е клавирни рецитали в Българско посолство в Токио, Българския културен център в Париж, също така във Френския институт в София и НДК. Талантливият пианист е участвал в българските фестивали "Салон на изкуствата", "Варненско лято" и "Софийски музикални седмици".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама