Великотърновският театър кани зрителите зад кулисите

07:39, 25 мар 16 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С разходка зад кулисите, изложба и три спектакъла ще отбележат Международния ден на театъра 27 март в МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Седмицата на театъра в храма на Мелпомена в старата столица се организира за четвърта поредна година.

Празничните прояви започват в четвъртък с оперетата на Имре Калман „Графиня Марица”. Представлението е от 19 часа в голяма зала, а в него участва актьорският и солистичен състав на театъра.

Интересният тур зад кулисите ще бъде в петък и е специален подарък от екипа на търновския театър към любимата публика. Вълнуващата разходка започва в 17,30 часа от главния вход на МДТ и е напълно безплатна. Във фоайето на втория етаж гостите ще могат да видят и уникалната изложба с афиши от емблематични заглавия на театъра, а най-старите са от 1970 г., когато е открита театралната сграда.

По време на обиколката зрителите и почитателите на изкуството ще могат да видят отблизо как се случва магията на театъра. По време на разходката хора от техническия екип ще запознаят гостите с най-голямата гордост на театъра - изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Дори Народният театър "Иван Вазов" в София не притежава някои от екстрите, които ползват търновските театрали за постановките си. Сцената е с размери 15 на 20 метра и е строена от немска фирма. Тя разполага с четири подвижни подуима, а най-отпред е този, който случи за оркестрина по време на музикалните постановки. Домакините ще демонстрират как се движат платформите на сцената. Ще представят още сценичното осветление в пълния му блясък и модерната аудио-визуална система.

Посетителите ще могат да се снимат за спомен и пред завесата - тип гилотина, която се използва при изключително тържествени случаи. Тя е уникално художествено пано, вероятно единствено по рода си в света. Вдига се преди всяка премиера на търновските артисти. Зрителите ще надникнат в шивашките ателиета, перукиерната, дори в гримьорните на обичаните артисти. Ще се докоснат още до атрактивни атрибути и части от реквизита на предишни постановки.

След тура в петък от 19 часа актьорите от МДТ ще представят спектакъла "Декамерон" по безсмъртното произведение на Бокачо. В представлението на сцената ще излезе цялата даматична трупа на МДТ, а негов режисьор е Димитър Шарков. Програма в чест на Международния ден на театъра продължава до 28 март /понеделник/, когато от 19 часа започва постановката "Червило".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама