Ускорени мерки за сигурност обещаха вътрешните министри на ЕС

08:03, 25 мар 16 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ускорени мерки за сигурност обещаха вътрешните министри на ЕС на извънредната среща в Брюксел свикана в четвъртък. На третия ден след терористичните атаки в сърцето на Европа 28-държави се ангажираха с по-сериозни действия срещу радикализацията на европейски младежи. Министрите от Общността обявиха, че ще обменят повече разузнавателни данни и призоваха депутатите в Европейския парламент да приемат през април законите за единен регистър на самолетните пътници и оръжейния контрол. Вицепремиерът на България Румяна Бъчварова наблегна на бързината, необходима за изпълнение на антитерористичния план:

„Трябва да признаем факта, че терористите ни изпреварват. Ние вървим крачка след тях. Затова трябва да сме много по-бързи и ефективни. Основният въпрос, който стои пред нас е коя е причината за  това явление. Защо млади хора, които са родени и социализирани в Европа толкова много се радикализират, че искат да я унищожат“, каза тя след срещата, цитирана от БНР.

Вътрешният министър на Германия Томас Де Мезиер обяви за недостатъчен обмена на разузнавателна информация между държавите в борбата с тероризма. Той посочи 4 мерки на ниво ЕС, които трябва да се предприемат в борбата с екстремистите. Според него първо Европейският парламент трябва да ратифицира на следващата си сесия споразумението за единен регистър с личните данни на пътниците от полетите; второ – трябва да се подсили обменът на информация между страните-членки; трето, да се слее потока от данни за пътниците с тези за имиграцията и сигурността чрез законодателни и технологични промени и четвърто - регистрация на всички чуждестранни граждани, влизащи и напускащи Шенгенската зона.

„Ако имаше по-добър обмен на информация за терористите, биха могли да се избегнат много драми“, заяви след извънредната среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи ресорният министър на Франция Бернар Казньов:

Междувременно нивото на терористична заплаха в Белгия бе понижено от максималната 4-та на 3-та степен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама