Изложба представя културните емблеми на балканските страни

08:15, 25 мар 16 / Култура 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фотографският проект на Иво Хаджимишев “Балканите - споделеното наследство” зае залите на Градската художествена галерия във Варна. Изложбата представя паметниците на културата на балканските страни от Античността до епохата на българското Възраждане и е част от календара за отбелязване на 25-годишнината на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

В проекта са включени държавите Албания, Сърбия, Черна гора, Косово, Румъния, България, Гърция, Турция, Македония, Словения, Хърватия. Изложбата е представена за първи път в централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция. Пътят й минава през градовете Москва, Санкт Петербург, Варшава, Тирана, Ню Йорк, Виена, Скопие и др. и е подкрепен финансово от STICHTING  HORIZON Netherlands - Naarden.

Отново в галерията на 6 и 7 април ще бъде проведен и майсторски клас  “Фотографията като способ за съхранение на културно-историческото наследство”. Лектори в него ще бъдат изкуствоведите  проф. д.н. Иван Маразов и доц. д-р Ралица Русева, както и фотограф-художникът Иво Хаджимишев, който от 1975 г. е пожизнен почетен член на Кралската фотографска асоциация, Великобритания.

“Отдавна мечтаех да направя фотографска изложба, в която да бъдат показани на едно място някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни. Съзнавам, че темата е необятна, почти невъзможна за реализиране, ако още в самото начало не се приеме, че правя  добронамерен опит - без претенции и възможност  за всеобхватност в този камерен формат. В този проект търся не това, което в последния век е обтягало отношенията ни, а отивам по-надълбоко и стъпвам върху цивилизационните пластове, върху които сега всички заедно живеем“, споделя инициаторът на проека Иво Хаджимишев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама