Проверяват Дома в „Качулка”

08:43, 25 мар 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с множество сигнали, свързани с Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в селище „Качулка”, със заповед на кмета на Сливен Стефан Радев от 20 януари, е направена проверка. На директора Злати Стоянов е връчен протоколът на комисията за констатираните пропуски и е поискано писмено обяснение от него, съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Кметът поясни, че има констатирани нарушения на финансовата дисциплина и на организацията в Дома. „Анализираме доклада и ще решим дали да правим допълнителни проверки, или да сезираме други финансови контролни органи, за случаи, в които ние нямаме правомощия. Тежка е обстановката там, трудно се намират квалифицирани кадри да работят с тези хора. Това изхабява емоционално и изнервя, затова има много сигнали и сме в непрекъснати проверки. Не разполагаме с възможност да предлагаме атрактивни възнаграждения. Ограничени сме от това, което отпуска държавата, но колкото и да е трудно, трябва да се работи. Проверката не включва смяна на директора“, обяви кметът Радев. .

Дом за възрастни хора с умствена изостаналост (мъже и жени) селище "Качулка" – до с. Бяла, общ. Сливен, е специализирана институция, делегирана държавна дейност. Капацитетът от 240 места е запълнен. В институцията работят 14 медицински сестри, едната длъжност е за фелдшер. Има осигурено 24- часово медицинско обслужване. Потребителите са настанени по двама и трима в два пететажни блока в стая със самостоятелен санитарен възел, който е оборудван с необходимите помощно – технически средства за хора с увреждания. Във всеки блок има медицинско лице. Потребителите имат личен лекар. Лежащо болните се обслужват на място. Домът не разполага с линейка, но общината е предоставила микробус за нуждите на потребителите, както и за извозване на персонала до населените им места. Предстои предоставяне на още едно превозно средство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама