Таксата от 2 лева за детска градина в Каварна влиза в наредба

10:10, 25 мар 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова Наредба 3 за определянето и администрирането на местните данъци, такси и цени на услуги на територията на Община Каварна предстои да приеме на заседанието си идния вторник Общинският съвет. Тя бе обявена за обществено обсъждане на сайта на Общината.

Старата наредба №3 е имала многобройни актуализации. Затова е изработен изцяло нов вариант на документа, който включва всички изменения. В размера на данъците и размера на таксите за услуги не се предвиждат промени, коментира за Topnovini.bg зам.-кметът "Финанси и икономическо развитие" Митко Недев. Наредбата прави разделение на цена на услуга и на такса.

Основната промяна е в размера на таксата за ползване на детски ясли и градини, която родители и настойници плащат. В наредбата се посочва месечна такса от 2 лева . Размерът й беше определен още с приемането на бюджета на Общината за 2016 г. След като решението на Общинския съвет влезе в сила, таксата влиза в сила от март, като се заплаща следващия месец . Така родителите на деца, които посещават детска ясла и градина в община Каварна за месец март вече ще заплащат таксата от 2 лева, посочи зам.-кметът.

В наредбата е посочена дневна такса от 1,80 лева за ползване на детска кухня.

Размерът на данъка върху недвижимите имоти остава 1,5 на хиляда върху данъчната оценка. Не се облагат с данък недвижимите имоти с оценка до 1680 лева включително. За имот, който се явява основно жилище, данъкът се дължи с 50% намаление.

Данъкът върху превозните средства остава 0,34 лв./kW за автомобили с мощност до 37 kW, включително, 0,40 лв./kW за коли с мощност от 37 до 55 kW, включително и т.н.

Патентният данък е според групата на населеното място, като първа група са Каварна, топола, Божурец, Камен бряг, втора група -  Българево, а трета – всички останали населени места.

Туристическият данък за обекти с една звезда е 0,20 лева за нощувка, за две звезди – 0,40 лева, три звезди – 0,50 лева, четири звезди – 0,60 лева и пет звезди – 0,70 лева.

Таксата за притежаване на куче е 10 лева годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама