Изложбата „Страдание и спасение“ беше открита в София, може да гостува в Израел

10:25, 25 мар 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът Ивайло Калфин и посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан са уважили откриването на мобилната изложба „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ снощи в Нов Български Университет, София. Експозицията на сдружение „Европейски пространства 21“ гостува в столицата по покана на департамент „Антропология“.

„Изложбата за паметта на еврейските общности в България е особено важна в контекста на сложните времена, в които живеем днес,“ отбеляза вицепремиерът Ивайло Калфин. „Достойна за уважение е ролята на неправителствените организации в процеса на съхраняване и популяризиране на тази памет,“ подчерта Калфин, съобщават от Сдружение „Европейски пространства“.

„Празникът Пурим носи символ на промяната – както е била променена предопределената лоша съдба на евреите към избавление, така и изложбата „Страдание и спасение“ носи символа на променената съдба на еврейските общности в България.“ Това каза в приветствието си посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан.

Нейно превъзходителство се ангажира да представи проекта в Израел и пред българския посланик там. „Сигурна съм, че изложбата ще предизвика интереса на диаспората в Израел със съхранените свидетелства за еврейските общности в България“, каза г-жа Лилиан.

Хиляди студенти от Нов Български Университет ще се срещнат с героите и посланията на изложбата, докато тя гостува в София. Експозицията е подредена пред аулата на академичното средище. Доц. д-р Ирена Бокова от департамент „Антропология“ ще води визуален семинар заедно с куратора на изложбата проф. д-р Николай Ненов, който често гостува като лектор в НБУ.

Изложбата на сдружение „Европейски пространства 21“ разказва за съдбата на еврейските общности в Северна България. Тя е резултат от теренно етноложко проучване, проведено по проект „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО от Финансовия механизъм на ЕИП.

Регионалните исторически музеи в Русе, Шумен и Варна партнират активно в реализацията. Целта на проекта е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора. Всички материали са достъпни на сайта www.pametta.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама