Баскетболен клуб иска наказание за варненски треньор

10:45, 25 мар 16 / Спорт 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опит за саморазправа на треньора на “Академик” Варна Борис Стоянов с треньора на “Шумен” Димитър Чанков предизвика възмущението на Баскетболен клуб “Шумен” и на родителите на 14-годишните момчета, на чийто мач са станали разправиите.  От БК “Шумен” излязоха с отворено писмо до баскетболната общественост, за да може да се разбере за инцидента и ако е възможно, това да не се повтаря.

Разправиите започват след изиграване на срещата между Шумен и „Академик“ Варна в заключителния етап на регион Добруджа за разпределение на местата от 4 до 8. Треньорът на 14-годишните момчета на “Академик” Борис Стоянов започна да дърпа и блъска треньора на шуменските  деца, както и да сипе псувни и заплахи срещу него.

По време на самия мач г-н Стоянов също е “изпускал нервите си”. Той и президентът на “Академик” Варна Стоян Стоянов нееднократно са обиждали и заплашвали съдиите и съдийската маса, влизали са на терена, крещели и размахвали юмруци. Действията на Борис Стоянов са снимани и са качени във видео на официалната страница на БК “Шумен” shumenbasket.org.

Точно заради тези събития БК “Шумен” излезе с писмо. Ето и целият текст на обръщението:

Уважаеми баскетболни дейци,

Пишем Ви това писмо, защото на 16.03.2016 година в град Варна станахме свидетели на пореден опит за саморазправа от страна на лицето Борис Стоянов – треньор в школата на БК „Академик“ Варна. Този път потърпевш бе треньорът на момчетата до 14 години в нашия клуб – Димитър Чанков. След изиграване на срещата между „Шумен“ и „Академик“ Варна в заключителния етап на регион Добруджа за разпределение на местата от 4 до 8 Борис Стоянов започна да дърпа и блъска треньора на нашите деца, както и да сипе псувни и заплахи срещу него, а по време на самата среща Борис Стоянов и президентът на „Академик“ Варна Стоян Стоянов нееднократно обиждаха и заплашваха съдиите и съдийската маса, влизаха на терена, крещяха и размахваха юмруци. Именно г-н Стоянов си позволява в 19-20 минута от срещата да навлезе на терена и да търси сметка от съдиите за тяхното отсъждане, за което не получава никаква санкция от реферите. Причината? – надали е, че „Шумен“ победи „Академик“, истинската причина за невъздържаното поведение на Борис Стоянов е чувството му за безнаказаност, защото въпреки множеството негови изблици на ярост, неуважение към противника и официалните лица на турнирите, организирани от БФБ, както и своеволното му поведение по време на мачове, липсват каквито и да е дисциплинарни санкции от страна на органите, имащи правомощие да сторят това. Но това негово поведение не е от вчера, то е рецидив и може да бъде потвърдено от всички отбори в регион Добруджа, които също са ставали жертва на агресивното и неуважително държание на Борис Стоянов.

Ние, от БК „Шумен“, настояваме това да се промени! Искаме Борис Стоянов да бъде наказан с цялата строгост на правилата на БФБ. Искаме Борис Стоянов да знае, че няма право да обижда, заплашва или да се саморазправя със своите противници или с официалните лица на баскетболните срещи! Искаме нашите състезатели да знаят, че няма да бъдат ощетени от съдиите, защото Борис Стоянов е отправил поредната заплаха към официално лице. Искаме нашите треньори да могат да си вършат работата, без да бъдат обиждани, блъскани и заплашвани! В други думи, искаме нещо много елементарно – да си свършите работата и да накажете Борис Стоянов за това негово поведение!

П.П. Нашият клуб не иска да бъде наказван БК „Академик“ Варна! Не искаме децата в този отбор да останат с неприятното чувство, че те са причината за изблиците на своя треньор. Не искаме момчетата на „Академик“ Варна, които влагат сърцето си за играта с оранжевата топка, да бъдат потърпевши от поведението на Борис Стоянов.

С уважение, Управителен съвет на БК „Шумен“ /следват подписите на родителите на децата от Шумен/.

Пред сайта за баскетбол bgbasket.com Борис Стоянов в отговор заяви, че е бил провокиран от Димитър Чанков:

“На мача на 14-годишните единственото, заради което аз съм реагирал, е начинът, по който той /Димитър Чанков - б.ред/ се държа. Това е един човек, който се държа безпардонно с всички около себе си – съдии, длъжностни лица. Не знам по каква причина те не обърнаха внимание на поведението му – може да питате тях.

Пет секунди преди края при решен резултат, отборът на Шумен ни е надиграл без никакво съмнение. Ние не изиграхме най-добрия си мач, те бяха по-добри от нас, честитил съм победата на всички деца от техния отбор. Казах на един от родителите, че ако имам нещо към тях, то е заради държанието на треньора им. При пет секунди преди края той напсува съдията, който пак казвам, не знам защо не реагира, влязъл един метър в игрището и се изплю в залата. На мен в тази зала ми е минал половината живот и съм му казал, че ако той у тях и в тяхната зала в Шумен може да псува хора и да плюе по пода, да отиде там да се държи така. Това е била реакцията ми, може да е била прекалена, но ви казвам какво стана. Нямам намерение да влизам в обяснителен режим с никого”, казва Борис Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама