Почина Хачо Мисакян – един от създателите на химна на Шумен

10:54, 25 мар 16 25 1407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почина Хачо Мисакян – един от създателите на химна на Шумен. Това оповестиха близките му. Мисакян ни напусна вчера малко преди да навърши 77 години.

Погребението ще бъде днес от 14 часа на централните гробища във Варна.

Хамаяк амира Мисакян е роден на 28 май 1939 година във Варна. Завършва гимназия, а после става моряк в подводния флот, след това работи в корабостроителния завод. След три години е приет в Музикалната академия. После започва работа като тонрежисьор в Радио Варна. По него време Мисакян е един от четиримата музикални тонрежисьори в България.

След шест години се премества да живее в Шумен и става един от основателите на Радио Шумен. Междувременно добива широка популярност и с песните, които пише.

Хачо Мисакян е четирикратен носител на “Наградата на Шумен”, лауреат е и на наградата на Херсон побратимен с българския град.

През 1978 година песента му „Освободители“, става мелодия на месец март на Радио София.

През 1980 година Хачо Мисакян моли колегата си в Радио Шумен Антонин Горчев да напише текст посветен на 1 300 от създаването на България.

“Тогава работех в Радио "Шумен" и Хачо Мисакян ми предложи да направим някаква песен. Неговото виждане беше - дошъл Аспарух, забил меча, но тази история не ми пасваше на перото, на начина на мислене. Доста дълго време му отказвах да напиша нещо, докато един път минах покрай "Кабиюк" и видях бягащи коне. Тогава ми дойде идеята за текста. За щастие Хачо написа много хубава музика, Асен Масларски и Стефан Златев я изпяха и така се роди песента”, спомня си в интервю за Topnobini.bg поетът Антонин Горчев. Две десетилетия след създаването си песента “Оттука започва България” се превръща в химн на Шумен.

След 12 години в Шумен Хачо Мисакян се връща във Варна и отново започва работа в радиото.

След пенсионирането си става обущар и спира да пише песни.

Хачо Мисакян носи потомствената благородническа титла „амира“ нахарар (пълководец) на цар Сеникарем Втори от Васпураган (Малка Армения) и е написал историята на рода Мисакян от Ани, която датира от 1021 г.

Съболезнователен адрес на близките на Мисакян изпрати кметът на Шумен Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама