Започва процес срещу двамата турски журналисти, обвинени в шпионаж и държавна измяна

11:45, 25 мар 16 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Истанбул започва процес срещу двамата журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар и Ердем Гюл. Двамата бяха обвинени в „шпионаж“ и „разкриване на държавни тайни“ заради публикувана в изданието статия, в която се разказва как камиони на турското разузнаване пренасят оръжия в Сирия.

Главният редактор на „Джумхюриет“ Джан Дюндар и ръководителят на редакцията в Анкара прекараха 90 дни в арест в Истанбул и бяха освободени в края на февруари.

Случят доби популярност в южната ни съседка. След задържането на двамата журналисти хиляди души се събраха на протест пред редакцията на "Джумхюриет", обвинявайки упраляващата Партия на справедливостта и развитието, че съдейства на "Ислямска държава". Името на синът на президента - Билял Ердоган също беше замесено в скандал с терористите от Даеш, срещу него дори тече разследване.

В коментар по темата турския президент Реджеп Ердоган за закани Дюндар и Гюл да получат максимални наказания. „Този който е публикувал тази информация ще плати висока цена за действието си. Няма да оставя нещата така“, каза той.

Държавният глава твърди, че камионите са съдържали хуманитарна помощ за сирийските турци и че журналистите са съдействали в "саботирането" на тази хуманитарна помощ, за да навредят на имиджа му. Искът, подаден лично от него срещу Дюндар и Гюл, ги обвинява, че са част от терористичната мрежа на духовника и враг на президента Ердоган Фетуллах Гюлен. От години държавният глава твърди, че Гюлен е създал паралелна структура от свои последователи в съдебната система, полицията и медиите.

Турският президент е поискал Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама