Кученцето терапевт Тами вече е при малкия Димо от Бургас

12:07, 25 мар 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кученцето Тами вече официално е при 9-годишния Димо от Бургас. То ще помага при терапията на малкото момче, което страда от детска церебрална парализа.  

„Всичко стана съвсем случайно – при един контакт на съпруга ми и жената, която организира всичко това. Решихме да се възползваме от възможността, която ни предоставя съдбата и да приемем този подарък. Кученцето ще стимулира сина ми да бъде физически по-активен, ще помогне и при работата с логопеда и с развитието на интелектуалната и психическа активност на Димчо“, сподели майката на малкото момче Христина Иванова.

Тя разказа още, че Димчо много обича животните, най-вече кучетата. Любимите му детски филмчета са именно с тези животни.

Тами е първото в България куче от приют, което  ще помага при терапия. При Димо логопед и кинезитерапевт ще ползват различни игрови подходи с кучето, за да стимулират момчето да им съдейства с желание и рехабилитацията му да е по-ползотворна.

„Тами постъпи при нас от варненската организация „Щастие на 4 лапички“. Те ни я предоставиха за временно отглеждане, докато намерим стопани. Тя живя при нас около 4 месеца. Същевременно фондация „Апорт“ се свързаха с нас и взеха кученцето, за да го обучават за терапевт“, каза  Зорница Атанасова от „Animal hope Bulgaria” – Бургас.

По нейните думи, първоначално Тами е била намерена на улицата да се скита. Тя е на годинка и няколко месеца. Сега е напълно обезпаразитена, ваксинирана, чипирана и кастрирана. Обучението на кученцето е чрез доброволен труд.

„Обучението продължи малко по-дълго от очакваното, не по вина на кучето, а заради финансирането. Ние до момента се издържаме изцяло със собствени средства и с дарения от приятели“, добави от своя страна Вера Несторова от фондация „Апорт“.

В началото Тами е била доста страхлива, но сега като види дете или голям човек се залепва като магнит, разказа още Несторова.

В момента от фондацията имат проект за още няколко кучета, но когато имат нужното финансиране, ще продължат дейността, тъй като едно такова обучение е скъпо. Изисква се също така един човек да се занимава всеки ден със съответното животно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама