Дончев: Без справедливост пазарната икономика се превръща в пазарна диктатура

12:11, 25 мар 16 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако имаме цел на целите, това би следвало да бъде именно ролята на държавата като регулатор, защото липсата на адекватни работещи правила и истинска конкуренция може да превърне пазарната икономика в пазарна диктатура. Едва ли някой от нас иска това.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусията на Американската търговска камара и правителството на тема „Приоритети на българското правителство през 2016 година: Политики и мерки за насърчаване на икономическия растеж”. На срещата с бизнеса взеха участие още министрите Екатерина Захариева, Ивелина Василева, Божидар Лукарски и Теменужка Петкова.

„Ние няма да проявим колебание и да пестим усилия в довеждането на този процес до край“, обеща Дончев.

Според него пазарът може да се регулира сам, но има сфери, в които някой друг трябва влезе в ролята на този, който раздава бързо, прозрачно и адекватно справедливост. „Това няма възможност да бъде някой друг освен държавата“, убеден е вицепремиерът.

Томислав Дончев посочи, че му се ще реформата в съдебната система да приключва само с промените в Конституцията, но това е невъзможно.

„Аз бих сложих акцента върху системните последователни стъпки. Съдебната реформа е важна за чуждестранните инвеститори, но ние не бива да я правим само заради тях. Най-напред тя е за българските граждани“, убеден е вицепремиерът.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама