Шуменските прокурори най-натоварени в Апелативния район

12:26, 25 мар 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура Шумен и прокуратурите в града, Нови пазар и Велики Преслав са с най-високо ниво на натовареност на прокурорите от Апелативен район Варна. Това съобщи на пресконференция за отчет на Шуменската окръжна прокуратура Диан Долапчиев.

На всеки прокурор се падат средно по 1277,5 преписки, дела, актове и участия в заседания за 2015 година. Това нарежда Шумен пред Варна, Добрич, Разград, Силистра и Търговище, които са част от Апелативен район Варна.

По този показател сме изпреварили дори Варна, който е регион с много по-висока престъпност от Шумен. Явно по-малкият брой прокурори е оказал влияние на средната натовареност, каза Долапчиев. Той допълни, че Районна прокуратура Шумен работи с 4 прокурора по-малко от предвиденото. С по двама по-малко обвинители са и останалите районни прокуратури в Нови пазар и Велики Преслав.

Долапчиев отбеляза, че въпреки натовареността и командираованите в прокурори в Окръжната и трите районни прокуратури делът на решените преписки през 2015 г. спрямо наблюдаваните остава висок - 92 %

4317 преписки са наблюдавани в прокуратурите от региона, като 5 са решени в срок над 1 месец, а 4076 са решени до един месец, което показва, че законовите срокове се спазват, каза окръжният прокурор

Шуменският окръжен район е на второ място в Апелативния район по върнати за доразследване дела, като в сравнение с 2014 г. се набюдава спад при тях с 31%.

По осъдени и санкционирани извършители на престъпление Шуменския регион се нарежда на второ място след Добрич с 97,9%.

Оправдани извършители пък представляват 2,09% от всички актове на Окръжна прокуратура.

Долапчиев отбеляза, че се наблюдава ръст на бързите производства в седмичен и тридневен срок.

Тази форма е много уважавана, защото постига голяма бързина и ефективност на прокурорската и съдебната работа, коментира прокурорът и допълни, че Шумен е на трето място с 22 бързи производства през миналата година.

Чувствително са се повишили и внесените прокурорски актове в съда. Общо те са 54 – от тях обвинителните актове са 30, а споразуменията са 14.

Ще се стараем да запазим устойчивостта на високия дял на решените преписки, да се запази тенденцията за приключване на досъдебните производства по съкратените форми на разследване, както и да бъде подобряване срочността на делата, обобщи Долапчиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама