Богат афиш на Пролетните празници на културата на Община Тервел

12:59, 25 мар 16 / Култура 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И тази година жителите на община Тервел ще могат да се срещнат с любими техни изпълнители и творчески състави от различните жанрове на изкуството в рамките на пролетните празници на културата, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Началото ще бъде поставено на 15 април, когато със спектакъла „На България“ ще бъдат отбелязани 140 години от Априлското въстание. Той е подготвен от НЧ „Иван Вазов – 1871“ в Сопот и ще представи  емблематични текстове и песни, свързани с едно от най- значимите събития в българската история.

Единадесетото издание на празника на събуждащата се природа – общинският преглед на лазарските групи, ще се проведе на 22 април с участието на формации от детски градини, училища и читалища от общината.

На 6 май, когато се отбелязва Денят на град Тервел, по традиция ще бъде отслужена литургия и ще бъдат осветени празничните курбани по случай храмовия празник на църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“ и 5-тата година от освещаването му. Същия ден ще се проведе 12-ото издание на общинския празник на фолклора с участието на съставите от читалищата в община Тервел. От 18 часа на големия площад своята фолклорна програма ще представи Професионален фолклорен ансамбъл „Загоре“ - Стара Загора.  

Школата за изобразително и приложно изкуство при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Виолета Янкова ще открие своята годишна изложба на 10 май. На 11 май - Деня на Св. равноапостоли Кирил и Методий, Църковният хор с диригент Живко Колев ще поднесе своя самостоятелен концерт по случай 5 години от основаването му. Програмата ще бъде изпълнена в Храм „Св. Вчмк Георги Победоносец“.

13 и 16 май са датите, на които двете гимназии в Тервел ще изпратят своите зрелостници.

„Приключенията на Чиполино“ и „Благородният испанец“ са представленията за деца и възрастни, които ще ни поднесе творческият състав на ДТ „Невена Коканова“ - Ямбол на 18 май.

В културния афиш със самостоятелната програма ще се включат и Танцово-певческата група за изворен фолклор „Добруджанска огърлица“ и Мъжка певческа група при НЧ „Димитър Дончев – Доктора – 1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова на 20 май.

На 24 май с празнично шествие пред сградата на Общината ще отбележим Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ще бъдат наградени отличените в общински, национални и международни конкурси ученици. Вечерта своя първи бал ще отпразнуват абитуриентите.

В 10 часа на 31 май ЦДГ „Първи юни“ ще отпразнува 35 години от създаването си със спортен празник на открито.

На първи юни своя празник ще отбележат най- малките тервелчани. А на 2 и 3 юни ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Д. Дончев – Доктора-1893“ ще представи  новата си  концертна програма. 9 юни ще е празничен за ОДК „Малкият принц“, когато с концерт-спектакъл с участието на Балет „Каприз“ и вокална студия Тервел детският комплекс ще отбележи 20 години от основаването си и 60 години от създаването на първото в града звено за  извънучилищна дейност.

13 юни е датата, на която Школата по керамика при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Цанка Жечкова ще открие за втора поредна година своята самостоятелна изложба. Любими песни от БГ филми ще изпълнят Орлин Горанов и Галя Ичеренска в съпровод на Плевенската филхармония, под диригентството на познатия ни вече Левон Манукян.

Проявите по време на двата месеца, посветени на културата и самодейността ще се състоят на новооткритата външна сцена на площада и в зрителната зала на читалището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама