Проверяваха работодатели в Добрич, плащали заплати под минималните

13:25, 25 мар 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трудовите инспектори в Добрич са извършвали през февруари проверки по данни на НАП за изплатени трудови възнаграждения за периода от 1 юли до 31 декември 2015 г., които са били под размера на минимална работна заплата за страната от 380 лева. Това съобщита от дирекция „Инспекция по труда“. Екипът й е извършвал проверки, както по текущия си план, така и по жалби.

Резултатите сочат, че средно по над 5 нарушения на проверка са констатирали трудовите инспектори. През месеца са извършени общо 128 проверки, от които 105 по програмите и мерките от годишния план за 2016 г., а 16 са били за проучване на жалби и сигнали от граждани. 25 от проверките е трябвало да установят дали са изпълнени предписанията от предходни проверки.

По време на проверките са констатирани 672 нарушения на трудовото законодателство. От тях 210 са по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и  462 по трудови правоотношения.

От общия брой нарушения 22 са неизпълнени предписания от предходни проверки и по повод неизплащането на трудови възнаграждения. През февруари 2016 г. са установени 7 лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до НАП.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 47 акта, от които 6 за нарушения на нормите по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 41 за нарушения по трудовите правоотношения. Всички актове са съставени на работодатели. През февруари 2016 г. са издадени 43 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са 23 броя на стойност 60200 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама