ГЕРБ и БСП се сдърпаха за телефон 112

13:30, 25 мар 16 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ и БСП се сдърпаха заради отлагането на промените в закона, който осигурява достъп до спешния телефон 112 на хората със слухови и говорни увреждания. Вчера по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов точката беше извадена от седмичната програма на депутатите, тъй като "сега не й било времето". 

От своя страна БСП реагираха остро и днес говорителят и зам.-председател на левицата Атанас Мерджанов прочете от парламентарната трибуна декларация, с която изказа възмущението си от отлагането на точката. 

„Очевидно днес за тях няма да има блага вест. Пета година, трети парламент не спираме да молим и убеждаваме да се сложи край на нетърпимата ситуация, в която живеят десетки хиляди български граждани. Поставете се за миг на тяхно място. Помислете какво е усещането, ако в апартамента ви влезе крадец или избухне пожар, или на близките ви им прилошее и вие нямате възможност да повикате помощ“, каза Мерджанов. 

Той подчерта, че здравият разум не може да проумее защо се противопоставят толкова упорито на промените в телефон 112 и запита ГЕРБ кое е толкова притеснителното, че дори не желаят да го обсъдят. 

"Може би се притеснявате и от вчерашния излъчен репортаж по телевизията, в който стана ясно, че фактически цялата система на 112 е компроментирана. Ясно е, че това правителство с всичките му колективи е социално безчувствено“, обвини той ГЕРБ. 

Не след дълго депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че разглеждането в пленарна зала на промените в закона за телефон 112 е само отложено и то предстои, но след като има ясни становища на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на здравеопазването. Тя бе категорична, че решение трябва да се намери, но не в популистки декларации, визирайки тази на БСП. 

„Нашите намерения са ясни, ние сме за решение на проблема, а не използването му с цел популизъм. Има различни технически предложения, които не са отразени в законопроекта на БСП. Тези варианти трябва да бъдат предложени между първо и второ четене, така че техническото решение да бъде ясно”, категорична бе Дариткова.

Тя бе попитана и дали има информация за проблеми в софтуерната система на тел. 112, като отговори, че не знае за такова нещо.

Към Дариткова имаше и въпрос за протестите, които готвят личните лекари след 1 април, като за тях председателят на здравната комисия изрази убеждение, че и след тази дата ще има лични лекари, които ще изберат да работят с НЗОК.

„Ако не подновят договорите си със НЗОК ще вземат решение за това как да практикуват. Всеки е свободен да избере дали да работи със НЗОК или да работи като частно практикуващ. Пациентите имат възможност да си изберат лекари, които работят с НЗОК", подчерта още Даниела Дариткова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама