Салах Абдеслам признал участието си в парижките атентати

13:31, 25 мар 16 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предполагаемият участник в атентатите от миналия ноември в Париж Салах Абдеслам е признал участието си в терористичните атаки, отнели живота на 130 човека. Това стана ясно от публикувана от телевизия BFM информация от изслушването на теророриста, цитирано от белгийския „Дерниер йор“ и френския „Фигаро“.

Пред разследващите Абдеслам казал, че с цел осъществяване на атаките групата джихадисти са наели коли под наем и стаи в хотели. „Направих това по молба на брат ми Брахим. Вечерта на атаките бяхме в Рено „Клио“, което бяхме взели заедно с Билал Хадфи и други двама души, които не познавах и не знаех каква е ролята им“, разказал 26-годишният мъж.

„Аз карах колата, трябваше да се взривя на „Стад дьо Франс“, но в последния момент реших, че не искам да умирам като камикадзе“, добавя Абдеслам. Той решил да се откаже от самовзривяване докато паркирал колата пред стадиона, където в този момент се играел приятелски мач между Франция и Англия.

Пред следователите той е потвърдил за деветимата други участници от координираната във френската столица атака. Абдеслам споделил, че от всички познавал лично Билал Хадфи, (който се самовзриви пред „Стад дьо Франс“ б.р), Шакиб Акру (който загина заедно с „мозъка“ на нападението Абделхамид Абауд в парижкото предградие „Сен Дени“ б.р.) и, разбира се, брат си Брахим – също камикадзе от „Стад дьо Франс“.

„Всеки път когато трябваше да плащаме за неща, свързани с подготвянето на атаките брат ми даваше парите“, казал Салах през разследващите и добавил, че брат му му е сложил колана с експлозиви.

След като се отказал от самоубийство и се укривал дни наред Абдеслам поддържал контакт с най-издирваният в момента терорист в Европа – Мохамед Абрини.

Когато следователите му показали камидзето от летище „Завентем“ в Брюксел – Нажим Лаахрауи, Абдеслам заявил, че не го познава.

За отговорен за терористичните нападения той посочил Абделхамид Абауд. „Абауд е виновен. От брат ми разбрах, че той стои зад подготовката на нападенията. Видях го за първи и последен път в нощта на 11 срещу 12 ноември на летището в Шарлероа“, казал терористът.

С това си изказване Абдеслам отхвърля обвиненията, че през 2010-а двамата с Абауд са били осъждани заедно за грабеж в Белгия, уточнява „Фигаро“.

Задържаният терорист споделил още, че от ноември до задържането си на 19 март се е крил в брюкселските квартали „Скарбек“ и „Форе“ при застреляния при спецакцията миналата седмица Мохамед Белкаид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама