Захариева се надява магистратите да се "самоoчистят"

13:38, 25 мар 16 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надявам се магистратите да имат възможността да се самоoчистят и така съдебната система да се самоизчисти и работещите в нея да си помогнат сами. Каквото и да променим в законодателството, е важно качествените магистрати да остават в системата и да имат възможност за растеж нагоре. Това най-вече е свързано със Закона за съдебната власт и с въздържането на всички останали институции за влияние и вмешателство, под каквато и да е форма в съдебната система.

Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева по време на дискусията на Американската търговска камара и правителството на тема „Приоритети на българското правителство през 2016 година: Политики и мерки за насърчаване на икономическия растеж”. На срещата с бизнеса взеха участие още вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Ивелина Василева, Божидар Лукарски и Теменужка Петкова.

Захариева изразни надежда, че парламентът ще гласува предложените от правителството промени в Закона за съдебната власт.

„Оттам нататък нашата работа ще бъде да осигуряваме единствено и само финансирането на системата“, обясни правосъдният министър.

Според нея върховенството на закона засяга всеки един административен орган и регулаторите. По думите на Захариева реформата в съдебната система няма да се изчерпи само с измененията в Закона за съдебната власт, а те ще дадат гаранцията, че магистратите правораздават и се чувстват независими, мотивирани и ще имат самочувствие да правораздават така, както законът и моралът им повелява.

Правосъдният министър изтъкна, че през годините всякакви несполучливи опити за реформиране на системата са довели до там, че много малка част от магистратите имат самочувствие да работят. Вместо това те са свели по някакъв начин работата в системата до лек чиновнически манталитет, което било недопустимо за магистрат.

По думите ѝ работата по втора част реформата е пряко свързана с кариерното израстване на магистрати и с носенето на дисциплинарна отговорност.

„Не може 3 години един съдия да не е внесъл нито едно дело дори и в разпоредително заседание, а в същото време ВСС да няма механизъм, за да може този магистрат да понесе отговорност“, възмути се Екатерина Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама